ΑΘΗΝΑ
21:59
|
08.07.2024
Ο Γκορμπατσώφ θεωρεί ότι ο Λουκασένκο άργησε να ζητήσει την στήριξη των εργατών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με θέμα τη Λευκορωσία, η οποία ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι της Τετάρτης (19/8) με την τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έξωθεν μεσολάβηση σχετικά με την αναταραχή στη Λευκορωσία. Επιπλόν, κατήγγειλε ότι ξένες δυνάμεις χρησιμοποιούν την κρίση για να αναμιχθούν στη χώρα, την ώρα που οι πρόεδροι της Ομάδας του Βίσεγκραντ καλούσαν το Μινσκ να σταματήσει τη βία και να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική επίλυση της κρίσης.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως διάφορες δηλώσεις χωρών της ΕΕ καθοδηγούνται από την γεωπολιτική και εξέφρασε την ελπίδα η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας να αρχίσει συνομιλίες με τις αρχές της χώρας.

Ο Ρώσος υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί καλύτερα και ότι οι λευκορωσικές αρχές το αναγνωρίζουν αυτό, σύμφωνά με το πρακτορείο Interfax.

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβακίας), έκαναν έκκληση στη Λευκορωσία να αποφύγει τη βία εναντίον των διαδηλωτών και να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση στη συνεχιζόμενη κρίση.

“Καλούμε τις αρχές της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να ανοίξουν τον δρόμο για την πολιτική λύση και να συμμορφωθούν με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες αποφεύγοντας παράλληλα τη χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών”, αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι

“Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας σε ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές”, καταλήγουν.

Γκορμπατσώφ: Είναι πολύ αργά για τον Λουκασένκο

Εν τω μεταξύ, ο πρώην σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ πιστεύει ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έκανε λάθος που ζήτησε τόσο αργά την υποστήριξη των εργαζομένων.

“Ο Λουκασένκο στράφηκε στους εργαζόμενους σε βιομηχανικές επιχειρήσεις για την υποστήριξή τους. Αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ αργά” δήλωσε σε συνέντευξή του στην Komsomolskaya Pravda

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ υπενθύμισε ότι και ο ίδιος είχε ζητήσει την υποστήριξη των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της θητείας του, την οποία όμως δεν έλαβε, με συνέπεια να εγκαταλείψει τη θέση του Προέδρου της ΕΣΣΔ, ώστε να μην υπάρξει διάσπαση ή εμφύλιος πόλεμος.

Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Λευκορωσία στις 9 Αυγούστου όταν σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, ο υφιστάμενος πρόεδρος, Λουκασένκο κέρδισε στις εκλογές το 80,1% των ψήφων. 

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η ηγέτης της, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κέρδισε την ψηφοφορία και κάλεσε τους εργάτες σε γενική απεργία. Από την προηγούμενη Παρασκευή, χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες (τάξη που παραδοσιακά στηρίζει Λουκασένκο) σταμάτησαν τις εργασίες τους σε διυλιστήρια, χημικά εργοστάσια, μονάδες συναρμολόγησης οχημάτων και άλλα κρατικά εργοστάσια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία των δυνάμεων καταστολής απέναντι στους διαδηλωτές που εδώ και μία εβδομάδα διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που ανέδειξε (ξανά) νικητή τον Αλεξάντερ Λουκασένκο με ποσοστό άνω του 80%.

 

Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ, Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα