ΑΘΗΝΑ
03:44
|
08.05.2024
Γερμανικό αεροπλάνο βρίσκεται στη Σιβηρία για να τον παραλάβει, οι γιατροί εκτιμούν ότι η μετακίνηση θα τον βλάψει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλντι έχει πλέον σταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση του δρ. Ανατόλι Καλινιτσένκο, του εκπροσώπου της ιατρικής ομάδας που τον παρακολουθεί στο νοσοκομείο του Ομσκ, ο διασημότερος Ρώσος πολιτικός ακτιβιστής παραμένει στην εντατική και η κατάσταση του παραμένει σοβαρή, αλλά οι θεράποντες ιατροί κατάφεραν να τη σταθεροποιήσουν.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι έχουν ζητήσει τη μεταφορά του Ναβάλνι στη Γερμανία ή τη Γαλλία, αλλά οι γιατροί εκτιμούν ότι μια τέτοια μετακίνηση αυτήν τη στιγμή θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του. Σήμερα το πρωί, πάντως, ήταν προγραμματισμένη η προσγείωση στο Ομσκ γερμανικού ασθενοφόρου αεροπλάνου που μεταφέρει ομάδα γιατρών με εξειδίκευση στις μετακινήσεις ασθενών που βρίσκονται σε κώμα.

Πριν από λίγες ώρες, ο επρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι “Αν το Κρεμλίνο ή το ρωσικό υπουργείο Υγείας δεχτεί αίτημα για τη μεταφορά του Ναβάλνι σε νοσοκομείο του εξωτερικού, το αίτημα θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν”.

Ο Πεσκόφ μετέφερε και τη δέσμευση του Κρεμλίνου για τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή δηλητηρίαση του Ναβάλνι, καθώς σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της αεροπορικής εταιρείας S7, ο Ναβάλνι δεν ήπιε ούτε έφαγε κάτι μετά την επιβίβασή του στο αεροσκάφος που θα τον μετέφερε από τη Σιβηρία στη Μόσχα.

“Κατ’ αρχάς θα περιμένουμε το πόρισμα των γιατρών. Αν αποδειχθεί ότι υπήρξε δηλητηρίαση, θα υπάρξει επίσημη έρευνα”, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Καλινιτσένκο στο τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν σημείωσε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους κορυφαίους επιστήμονες της Ρωσίας και ότι “το γεγονός ότι καταφέραμε να τον σταθεροποιήσουμε και να έχουμε μια καλύτερη κλινική εικόνα, μας κάνει αισιόδοξους για την πορεία της θεραπείας του”.

Οι γιατροί έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής της πιθανότητα ο Ναβάλνι να υπέστη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ σίγουρα δεν έχει προσβληθεί από τον Covid-19.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, πάντως, κατήγγειλε πως η κατάσταση του παραμένει ασταθής και πως παρόλα αυτά το νοσοκομείο επιμένει να απαγορεύει τη μεταφορά του σε κάποιο άλλο, πιο εξειδικευμένο ίδρυμα.

“Η απαγόρευση της μεταφοράς του Ναβάλνι είναι μια απόπειρα κατά της ζωής του που εκτελείται αυτή τη στιγμή από τους γιατρούς και τις δόλιες αρχές που την επέβαλαν”, έγραψε η Κίρα Γιάρμις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγές: RT.com, TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα