Αιχμές κατά του Ερντογάν άφησε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων σχετικά με την απόφαση μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως “επιδεικτική περιφρόνηση” της Τουρκίας στα θρησκευτικά συναισθήματα των Χριστιανών όλου του κόσμου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Αυγούστου η τουρκική ηγεσία αποφάσισε την επαναφορά του καθεστώτος μουσουλμανικού τεμένους στην εκκλησία του Σωτήρος εν τη Χώρα (Καριγιέ Τζαμί), γεγονός που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτήρισε ως “ασέβεια”.
“Όπως και ο ναός της Αγίας Σοφίας, η εκκλησία του Σωτήρος Χριστού εν τη Χώρα, μέρος της ομώνυμης Μονής, απολαμβάνει του καθεστώτος μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η εν λόγω εκκλησία διατήρησε την αρχική της όψη περισσότερο από όλους τους βυζαντινούς ναούς στην Κωνσταντινούπολη. Τα μεγαλειώδη ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της αποτελούν εξαίρετα δείγματα της βυζαντινής τέχνης της εποχής της Παλαιολόγειας Αναγεννήσεως. Είναι προφανές, ότι και αυτά επίσης θα είναι αόρατα για τους επισκέπτες, όπως συνέβη με τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των τουρκικών Αρχών ότι θα είναι προσιτά για το κοινό οποιαδήποτε ώρα, εκτός των ωρών της μουσουλμανικής προσευχής” υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων μιλώντας στο RIA Novosti.
“Είναι θλιβερό να παρατηρούμε την επιδεικτική περιφρόνηση της σημερινής ηγεσίας της Τουρκίας προς τα θρησκευτικά συναισθήματα των Χριστιανών όλου του κόσμου, η οποία είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί με κάποια λογικά επιχειρήματα. Είναι αμφίβολο ότι το τουρκικό κράτος θα αποκομίσει κάποιο όφελος από την καταπάτηση της ανεκτίμητης βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενώ ασφαλώς αυτές οι κινήσεις δεν θα συντελέσουν στην υποστήριξη του διεθνούς κύρους της Τουρκίας και στην εμπέδωση της διαθρησκειακής ομόνοιας σε αυτή τη χώρα και παγκοσμίως” συνέχισε ο Μητροπολίτης, αφήνοντας αιχμές κατά της τουρκικής ηγεσίας.
“Ο ρωσικός πολιτισμός και η ιστορία μας συνδέονται ως κληρονόμοι με το ένδοξο παρελθόν της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά σε τόσο θλιβερά γεγονότα” κατέληξε ο Ρώσος Μητροπολίτης.
Καταδικαστική είναι και η σχετική ανακοίνωση που εξέδεωσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μέσω του αντιπροέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ.
“Η τουρκική ηγεσία είναι έτοιμη και στο εξής να αγνοεί μεθοδικά την ξένη προς αυτήν παγκόσμια αξία της κληρονομιάς του ηττημένου Βυζαντίου, να επιδεικνύει στην ανθρωπότητα περιφρονητική αδιαφορία προς τις χριστιανικές πολιτιστικές αξίες”, επισημαίνει ο Νικολάι Μπαλασόφ, καταδικάζοντας αυτές τις ενέργειες, οι οποίες “κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην κατανόηση, τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των λαών μας, στην ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκειών”.
Επανερχόμενος δε στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στηλιτεύει ότι στην πράξη δεν τηρούνται οι δημόσιες υποσχέσεις του Τούρκου ηγέτη, αλλά ούτε και οι προσωπικές δεσμεύσεις του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν περί “διατήρησης της ελεύθερης πρόσβασης στα χριστιανικά αριστουργήματα του ναού της Αγίας Σοφίας”.
Κατά τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Εκκλησίας, που δεν ξεχνά, το ατυχές για την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας “Ουκρανικό αυτοκέφαλο”, όσα συμβαίνουν είναι επακόλουθο του γεγονότος ότι “το πνευματικό σύμβολο” της Κωνσταντινούπολης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, “επέλεξε να είναι όχι πρώτος μεταξύ ίσων στην οικογένεια των Προκαθημένων των τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά κυβερνήτης και αρχηγός της, διασπώντας με τις ενέργειές του την ενότητα της παγκόσμιας ορθόδοξης κοινότητας”.
Όπως εκτιμά ο πρωθιερέας Ν. Μπαλασόφ αποτέλεσμα των ενεργειών του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι και “η πλήρης απώλεια οποιασδήποτε επιρροής του” ακόμη και εντός Τουρκίας, πράγμα “εξαιρετικά λυπηρό”.
Βαρθολομαίος: “Μας πονάει η μετατροπή της Μονής σε τζαμί”
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προχώρησε σε παρέμβαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και την Ιερά Μονής της Χώρας σε τζαμιά κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στην Αρτάκη Κυζίκου, τονίζοντας ότι τόσο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας όσο και της Μονής της χώρας σε τζαμιά “πονάει” την Ορθόδοξη Εκκλησία.
“Είναι γεγονός ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και τώρα και της Μονής της Χώρας εις μουσουλμανικά τεμένη μας πόνεσε. Τα δύο αυτά μοναδικά μνημεία της Πόλης κτίστηκαν ως Χριστιανικοί Ναοί. Αποκαλύπτουν εύγλωττα την αλήθεια της ενανθρωπίσεως του Λόγου Θεού Λόγου, την Ομορφιά που σώζει τον κόσμο, εκφράζουν το Οικουμενικό πνεύμα της πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητος. Τα απαράμιλλα ψηφιδωτά και οι άλλες εικόνες τους αποτελούν ουράνια τροφή για την ψυχή και ανεξάντλητη “χαρά για τα μάτια”, όπως θα έλεγε ο Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου, και ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Παρακαλούμε τον Θεό της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης να φωτίσει την διάνοια και τις καρδιές των υπευθύνων”, ανέφερε στο κήρυγμά του.
Αγανάκτηση και συντριβή της Ιερας Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης
Την αγανάκτηση και συντριβή της για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί από τους ασεβείς Τούρκους εξέφρασε σε ανακοίνωσή της και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.
“Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης μέ ἀγανάκτηση, συντριβή καί βαθύτατο ψυχικό πόνο, ζεῖ τή νέα προσβολή πρός τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, πρός τόν Χριστιανικό Κόσμο καί τό παγκόσμιο Πολιτιστικό εἶναι καί γίγνεσθαι.
Ἡ Μονή τῆς Χώρας σήμερα, στή συνέχεια τῆς Ἁγίας Σοφίας, μετατρέπεται σέ Ἰσλαμικό τέμενος.
Τά Μνημεῖα τῆς Παγκόσμιας Πολιτιστικῆς Κληρονομιᾶς δημιουργήθηκαν ἀπό Πνευματικούς καί Πολιτιστικούς κτήτορες καί τά περίφημα ψηφιδωτά στή Μονή τῆς Χώρας, ὅπως καί στήν Ἁγία Σοφία, ἔχουν Ἑλληνικές ἐπιγραφές.
Ἡ πρόκληση αὐτή γίνεται στίς δύσκολες ἡμέρες τῆς παγκόσμιας πανδημίας, πού προσκαλεῖ τούς Λαούς, τίς Θρησκεῖες καί τούς Πολιτισμούς σέ συνεργασία, ἀλληλοσεβασμό, συνύπαρξη καί συμπόρευση καί ὄχι σέ συνειδητές, μεθοδευμένες καί καταδικαστέες ἀποφάσεις, πού προσβάλλουν τίς θρησκευτικές συνειδήσεις, τίς Πολιτιστικές Ταυτότητες, τόν διάλογο καί τόν ἀλληλοσεβασμό.
Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης στρέφεται μέ προσήλωση στή Μητέρα Ἐκκλησία, τόν Πάνσεπτο Οἰκουμενικό Θρόνο καί τόν Παναγιώτατο Οἰκουμενικό Πατριάρχη μας Κύριο Κύριο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, ἐκφράζοντας τή συμπαράσταση καί τήν ἐγκάρδια προσευχητική ἐνίσχυση τῆς Ἱεραρχίας, τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν Μοναστικῶν Ἀδελφοτήτων καί τοῦ φιλογενοῦς Κρητικοῦ Λαοῦ, μέ ἐλπίδα στή φιλανθρωπία καί τό ἔλεος τοῦ Πανάγαθου Θεοῦ.
Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης καλεῖ τήν Παγκόσμια Κοινότητα νά δημιουργήσει τό θεσμικό πλαίσιο πού θά διαφυλάττει, θά προστατεύει καί θά σέβεται τήν Ταυτότητα καί τήν Ἱστορία τῶν Μνημείων τοῦΠαγκόσμιου Πολιτισμοῦ, στά ὁποῖα συμπεριλαμβάνεται ἡ Μονή τῆς Χώρας (6ος αἰ.), ἀλλά καί ἡ Ἁγία Σοφία”, αναφέρει η ανακοίνωση.