ΑΘΗΝΑ
06:37
|
06.05.2024
Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους διαπιστώνει μείωση του εισοδήματος του, ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα απασχολούνται σε τομείς πολύ υψηλού ή υψηλού εισοδηματικού κινδύνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιμέτωποι με…πανδημία φτώχειας βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας.

Πρόκειται για το προσωπικό επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους της οικονομίας, που μήνες τώρα είναι εγκλωβισμένοι στην “γκρίζα περιοχή”, μεταξύ απασχόλησης και ανεργίας.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες των συνδικάτων (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους διαπιστώνει μείωση του εισοδήματος του, ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα απασχολούνται σε τομείς πολύ υψηλού ή υψηλού εισοδηματικού κινδύνου.

Τα μοντέλα απασχόλησης με την απειλητική ονομασία “αναστολή σύμβασης εργασίας” και την πολλά υποσχόμενη επωνυμία “ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ” που εφαρμόζονται κατά κόρον από την κυβέρνηση, αποδεικνύονται …εργασιακή φορμόλη, στην οποία συντηρούνται μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων με δραστικά μειωμένες αποδοχές, απλώς και μόνο για να μην προστεθούν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Μοντέλα, η εφαρμογή των οποίων -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- θα επεκταθεί έως το τέλος του έτους.

Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόβλεψη της Κομισιόν για αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 20%.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν διατεθεί περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ σε 1,9 εκατομμύρια εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι θα βρουν, όμως, στην τσέπη τους, όλοι αυτοί οι “δικαιούχοι”;

Κατά μέσο όρο 101 ευρώ το μήνα, δεδομένου ότι η ενίσχυση ειδικού σκοπού, κυμαίνεται από 18 έως 534 ευρώτο μήνα, ανάλογα με το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης του εργαζόμενου.

Όμως, ακόμη κι αν κάποιος λάβει ολόκληρο το ποσό των 534 ευρώ, είναι αυτονόητο ότι αυτό υστερεί σημαντικά (αν όχι, δραματικά) σε σχέση με τον μηνιαίο μισθό του, πριν από την υγειονομική κρίση.

Η αριθμητική της φτώχειας

Όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων, οι επικρατούσες συνθήκες, “αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο φτωχοποίησης και καθιστούν επιβεβλημένη την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων”.

Ειδικότερα:

  • Σύμφωνα με έρευνα του Eurofound, οι μισοί περίπου ερωτηθέντες (47,4%) στην Ελλάδα απάντησαν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες επιδεινώθηκε η οικονομική τους κατάσταση. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει την 5η υψηλότερη επίδοση μεταξύ των υπό εξέταση ευρωπαϊκών χωρών και είναι 9,2 μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ-27.
  • Tο 30,4% των ερωτηθέντων στην ίδια έρευνα δηλώνει αδυναμία να διατηρήσει ‒πέραν των τριών μηνών‒ μέσω αποταμιεύσεων το ίδιο επίπεδο διαβίωσης στο νοικοκυριό του σε περίπτωση απώλειας του εισοδήματός του.
  • Ο υψηλότερος κίνδυνος εντοπίζεται σε κλάδους όπως η εστίαση και τα καταλύματα, το εμπόριο καθώς και οι προσωπικές και κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Όσον αφορά τα παραγόμενα εισοδήματα, οι κλάδοι πολύ υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα συνεισφέρουν το 20,1% των συνολικών αμοιβών των εργαζομένων και το 25,9% της προστιθέμενης αξίας, όταν τα ίδια ποσοστά στην ΕΕ είναι 16,3% και 17,4% αντίστοιχα. Δεδομένο, το οποίο όχι μόνο δημιουργεί προϋποθέσεις πιο βαθιάς ύφεσης, που βέβαια θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση της πανδημίας, αλλά δυσχεραίνει και την προοπτική ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.
  • 1.093.659 εργαζόμενοι (ή το 28,4% του συνόλου) είναι αντιμέτωποι με πολύ υψηλό κίνδυνο μη εκτέλεσης του επαγγέλματός τους εξαιτίας της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ άλλοι 1.336.484 εργαζόμενοι (ή το 34,7% του συνόλου) έχουν υψηλό ρίσκο.
  • Όσον αφορά την πολυπληθέστερη ομάδα επαγγελμάτων πολύ υψηλού κινδύνου, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι πωλητές με 484.118 εργαζομένους και ακολουθούν οι απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών με 306.144 εργαζομένους. Στις δύο αυτές ομάδες, περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα που είναι συνυφασμένα με τον τουρισμό, όπως οι πωλητές σε καταστήματα, οι σερβιτόροι, οι μάγειροι, οι ξεναγοί κ.ά., που αθροιστικά αντιστοιχούν στο 20,5% του συνόλου των εργαζομένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα