ΑΘΗΝΑ
10:35
|
26.04.2024

Έντονες πιέσεις με στόχο την παράταση του διεθνούς εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν, προτού λήξει στις 18 Οκτωβρίου, ασκεί στο Βερολίνο ο […]

German Foreign Minister Heiko Maas, left, and his Israeli counterpart Gabi Ashkenazi bump elbows as they meet at the House of the Wannsee Conference in Berlin Thursday, Aug. 27, 2020. (Michele Tantussi/Pool Photo via AP)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες πιέσεις με στόχο την παράταση του διεθνούς εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν, προτού λήξει στις 18 Οκτωβρίου, ασκεί στο Βερολίνο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, αξιοποιώντας την πρόσκληση που αποδέχτηκε από τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, μετέβη στο Βερολίνο συμμετέχοντας στην διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Συναντώντας ιδιαιτέρως τον Χ. Μάας απαίτησε, όπως αναμενόταν, την παράταση του διεθνούς εμπάργκο σε βάρος του Ιράν με το επιχείρημα πως έτσι «θα εμποδιστεί να αποκτήσει προηγμένα νέα οπλικά συστήματα, να τα διαδώσει στη Μέση Ανατολή…και θα διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή». «Θα θέλαμε» είπε «να δούμε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο τη Γερμανία να αποτρέπουν το Ιράν από το να αποκτήσει πρόσβαση σε τέτοια όπλα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ που επί δεκαετίες διατηρεί «μυστικό» πρόγραμμα πυρηνικών όπλων αλλά απαιτεί από τους γεωπολιτικούς αντιπάλους του να το στερηθούν ώστε να διατηρεί υπεροχή, σε αυτόν τον τομέα, σε βάρος τους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε χτυπώντας μία στο καρφί και μία στο πέταλο. Αφενός εμφανίστηκε ελαστικός στο θέμα του εμπάργκο τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να βρεθεί μία «διπλωματική φόρμουλα» ώστε να υποστηριχτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία και την Κίνα, που έχουν τη δυνατότητα άσκησης βέτο. «Θα πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος» στο θέμα του εμπάργκο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είπε χαρακτηριστικά. «Επιχειρούμε να καταλήξουμε σε μία διπλωματική λύση που θα παρατείνει το εμπάργκο στο μέλλον» ανέφερε, για να προσθέσει αμέσως μετά πως το Βερολίνο συμφωνεί και υποστηρίζει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επειδή μέσω αυτής θα αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Κάλεσε μάλιστα την Τεχεράνη «να αλλάξει προσέγγιση» στο συγκεκριμένο θέμα λέγοντας: «Δεν είμαστε αφελείς. Ξέρουμε ότι το Ιράν παίζει έναν επικίνδυνο ρόλο στην περιοχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα