ΑΘΗΝΑ
04:16
|
21.06.2024
Η έρευνα επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση ιδιωτικών εταιριών κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και διαφθορά», ύστερα από καταγγελία οργάνωσης κατά την διαφθοράς, η οποία έχει σχέσεις με την ακροδεξιά.

Σε μια σύντομη δήλωση, το δικαστήριο είπε ότι «άνοιξε έρευνα για το φερόμενο αδίκημα της άσκησης επιρροής και της διαφθοράς σε επιχειρήσεις κατά της Μπεγκόνια Γκόμες».

Ανέφερε ότι η έρευνα, η οποία «υπόκειται σε εντολή μυστικότητας» ξεκίνησε στις 16 Απριλίου μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από το Manos Limpias (Καθαρά χέρια).

Η δήλωση του δικαστηρίου εκδόθηκε αρκετές ώρες αφότου δημοσίευμα του διαδικτυακού ιστότοπου ειδήσεων El Confidencial υποστήριξε ότι οι ερευνητές εξετάζουν τους δεσμούς της Γκόμεζ με πολλές ιδιωτικές εταιρείες που κατέληξαν να λάβουν κεφάλαια ή δημόσιες συμβάσεις από την κυβέρνηση, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η έρευνα αφορά τους φερόμενους δεσμούς που είχε με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, ο οποίος ανήκει η Air Europa, τη στιγμή που η τελευταία συνομιλούσε με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση βοήθειας μετά τη μεγάλη πτώση στην αεροπορική κυκλοφορία που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Εκείνη την περίοδο η Γκόμεθ διηύθυνε το IE Africa Center, ένα ίδρυμα που συνδέεται με την εμπορική σχολή της Μαδρίτης IE University, θέση την οποία εγκατέλειψε το 2022.

Σύμφωνα με το El Confidencial, το IE Africa Center είχε «υπογράψει συμφωνία χορηγίας με την Globalia το 2020» και η Γκόμεθ είχε συμμετάσχει σε «ιδιωτική συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χαβιέρ Ιντάγλκο την περίοδο που η Globalia διαπραγματευόταν το σχέδιο διάσωσής της ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την κυβέρνηση».

Το σχέδιο αυτό επέτρεψε την παραχώρηση 475 εκατομμυρίων ευρώ στην Air Europa, τον Νοέμβριο του 2020.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πέντε προκλήσεις του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε

Μπαράζ επαφών Κύπρου-Λιβάνου μετά τις απειλές Νασράλα

Σταϊκούρας: Τον Νοέμβριο η παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ο υποψήφιος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα