ΑΘΗΝΑ
06:56
|
08.05.2024
Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες στις οποίες πρωτοστατεί ο ΠΟΥ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, από τη στιγμή που στην προσπάθειας αυτή συμμετέχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  

Το σχέδιο Covax αναπτύχθηκε από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας και την Gavi, την παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια, με στόχο την επίσπευση των εργασιών για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά κορονοϊού.  

Μέσα στον Αύγουστο ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 170 χώρες είναι σε συζητήσεις για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο Covax. Ανάμεσά τους, όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε την αποχή των ΗΠΑ, λέγοντας ότι “Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμπλέκονται με τους διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα νικήσουμε αυτό τον ιό, αλλά δεν θα περιοριστούν από πολυμερείς οργανισμούς που επηρεάζονται από τον διεφθαρμένο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κίνα”.

Ήδη, από τον Μάιο, στο πλαίσιο του πολέμου εντυπώσεων με την Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει πως θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, διακόπτοντας τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό.  

Αντί για την παγκόσμια προσπάθεια, η διοίκηση Τραμπ προτίμησε να επικεντρωθεί στο Operation Warp Speed, ένα αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου και την παρασκευή 300 εκατομμυρίων δόσεων έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.  

Τα στελέχη του ΠΟΥ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους πιθανούς κινδύνους του “εμβολιαστικού εθνικισμού”, με τον επικεφαλής του εργανισμού, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς να δηλώνει πως “Κανένας δεν είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς. Καμία χώρα δεν έχει πρόσβαση στην έρευνα, ανάπτυξη, παρασκευή και την εφοδιαστική αλυσίδα για όλα τα σημαντικά φάρμακα και υλικά. Πρέπει να αποτρέψουμε τον εμβολιαστικό εθνικισμό”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα