ΑΘΗΝΑ
17:45
|
23.04.2024
Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει ότι η απόφαση δηλητηριάζει την ειρήνη στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ για τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, με την Άγκυρα να καλεί τους Αμερικανούς να επανεξετάσουν την απόφασή τους και απειλεί με αντίποινα.  

Συγκεκριμένα, η η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: “Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων εναντίον της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει επίσης τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος”.

“Σε μια συγκυρία που γίνονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, η αμερικανική έγκριση μιας τέτοιας απόφασης, που δηλητηριάζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας”, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Άγκυρα αναμένει από την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει αυτή την απόφαση και να στηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι προειδοποιούν για αντίμετρα: “Σε διαφορετική περίπτωση, η Τουρκία- ως εγγυήτρια χώρα- θα λάβει τα απαραίτητα αποφασιστικά αντίμετρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με τις νομικές και ιστορικές ευθύνες της”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα