ΑΘΗΝΑ
18:18
|
18.05.2024

Νέο βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτει έναν ακόμα βίαιο θάνατο Αφροαμερικανού πολίτη από ομάδα αστυνομικών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο Ντάνιελ Προυντ, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτει έναν ακόμα βίαιο θάνατο Αφροαμερικανού πολίτη από ομάδα αστυνομικών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο Ντάνιελ Προυντ, 41 ετών, ήταν ολόγυμνος και άοπλος όταν ομάδα αστυνομικών του έβαλε κουκούλα στο κεφάλι και πίεζε επί δύο λεπτά το πρόσωπό του στο πεζοδρόμιο. Ο Ντάνιελ Προυντ πέθανε ασφυξία στις 30 Μαρτίου όταν του αφαιρέθηκε η τεχνική υποστήριξη, επτά ημέρες μετά τη μοιραία συνάντησή του με την αστυνομία τη περιοχής του Ρότσεστερ.

Η ιστορία του 41χρονου νέου θύματος της αστυνομική βίας έγινε γνωστή πέντε μήνες μετά τον θάνατό του, όποτε η  οικογένειά του έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα που έχουν οι αστυνομικοί στις στολές τους αλλά και γραπτές καταθέσεις που έλαβαν έπειτα από δημόσιο αίτημα. 

Ένας θάνατος που προηγήθηκε κατά δύο μήνες της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζορτζ Φλόιντ έχασε τη ζωή του από ασφυξία όταν ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρατούσε το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του Αφροαμερικανού επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του και ενώ εκείνος ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος. Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν αυτός που πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ μία ημέρα νωρίτερα ένας νεαρός μαύρος σκοτώθηκε στην Ουάσινγκτον από πυρά αστυνομικού. Όπως έγινε γνωστό από την οικογένειά του, το όνομά του είναι Ντίον Κέι και είχε μόλις κλείσει τα 18.

Πώς πέθανε ο Ντάνιελ Προυντ;

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τζο Προυντ, αδελφός του θύματος, εξήγησε ότι στις 23 Μαρτίου κάλεσε την αστυνομία του Ρότσεστερ γιατί ο αδελφός του, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, είχε βγει από το σπίτι σε αλλοπρόσαλλη κατάσταση. “Κάλεσα την αστυνομία για να βοηθήσει και όχι για να λιντσάρει τον αδελφό μου”, τόνισε ο Τζο Προυντ. Ο Ντάνιελ Προυντ, πατέρας πέντε παιδιών και αποθηκάριος από το Σικάγο, είχε μεταβεί στο Ρότσεστερ για να επισκεφθεί τον αδελφό του και τελικά κατέληξε νεκρός.

Στο βίντεο ο 41χρονος φαίνεται να έχει πετάξει τα ρούχα του, να συναινεί όταν η αστυνομία του ζητάει να πέσει στο έδαφος και βάζει τα χέρια του πίσω από την πλάτη. Ο Προυντ είναι ταραγμένος και φωνάζει καθώς κάθεται στο πεζοδρόμιο με τις χειροπέδες για κάποια λεπτά και καθώς χιονίζει ελαφρά. Στη συνέχεια η αστυνομία του φοράει κουκούλα στο κεφάλι, μέσο που προστατεύει τους αστυνομικούς από τα σάλια του κρατούμενου, καθώς η Νέα Υόρκη εκείνο το διάστημα ήταν στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. Το θύμα φέρεται είπε στους αστυνομικούς ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό και για αυτό οι αστυνομικοί αποφάσισαν να του φορέσουν την κουκούλα. Στο βίντεο ένας από την ομάδα των αστυνομικών φαίνεται να πιέζει και με τα δυο του χέρια το κεφάλι του Προυντ και να του φωνάζει: “Σταμάτα να φτύνεις”.  Ένας άλλος αστυνομικός τον πιέζει στην πλάτη με το γόνατό του. Ο Προυντ λέει: «Προσπαθείς να με σκοτώσεις». Όταν ο άνδρας σταματά να κουνιέται, οι αστυνομικοί φαίνεται να ανησυχούν και παγώνουν όταν παρατηρούν ότι βγαίνει νερό από το στόμα του Προυντ. Οι αστυνομικοί αφαιρούν την κουκούλα και τις χειροπέδες, ενώ νοσηλευτές κάνουν προσπάθεια ανάνηψης.

Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες:

Οι αντιδράσεις

Σε ανακοίνωσή της η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε τον θάνατο του Ντάνιελ Προυντ «τραγωδία» και διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό διερευνάται. Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο συμβάν έχουν τεθεί προς το παρόν σε διαθεσιμότητα.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ντάνιελ Προυντ στο Ρότσεστερ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και “μπάλες πιπεριού” κατά των διαδηλωτών. Αρκετά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση όταν επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας του Ρότσεστερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα