ΑΘΗΝΑ
05:53
|
25.04.2024
Ο 18χρονος Ντίον Κέι πυροβολήθηκε χθες στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας νεαρός μαύρος σκοτώθηκε χθες (Τετάρτη 02/09) στην Ουάσινγκτον από πυρά αστυνομικού ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ ιστορικές κινητοποιήσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Όπως έγινε γνωστό από την οικογένειά του, το όνομά του είναι Ντίον Κέι και είχε μόλις κλείσει τα 18.

Σύμφωνα με τις αρχές, αστυνομικοί μετέβησαν λίγο μετά τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης για να ερευνήσουν πληροφορίες για “οπλισμένους άνδρες μέσα σε όχημα”.

“Όταν προσέγγισαν το όχημα, κάποιοι άρχισαν να τρέχουν για να διαφύγουν κι ένας αστυνομικός έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου”, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας Πίτερ Νιούσαμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Θεωρούμε ότι το πρόσωπο αυτό οπλοφορούσε εκείνη τη στιγμή”, ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι επιτόπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο όπλα.

Το θύμα ήταν “νεαρός Αφροαμερικανός”, δήλωσε στα ΜΜΕ ο Τρέιον Γουάιτ, τοπικός αιρετός, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες τις οποίες φόραγαν οι αστυνομικοί.

Η επιτροπή του κινήματος Black Lives Matter στην Ουάσιγκτον απηύθυνε κάλεσμα για μαζική διαδήλωση με το μήνυμα “Δεν θα περάσει έτσι, μην αφήσετε τα μέσα ενημέρωσης να μαυρίσουν αυτή την υπόθεση”.

Μπάιντεν: Ποινικές διώξεις για τους αστυνομικούς

Χθες, ο Τζο Μπάιντεν υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, ζήτησε να ασκηθούν ποινικές διώξεις στους αστυνομικούς που πυροβόλησαν Τον Τζέικομπ Μπλέικ και την Μπριόνα Τέιλορ.

Ο Μπάιντεν, που διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, κατέθεσε την πρόταση για τη δίωξη των αστυνομικών κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ντέλαγουερ και την επανέλαβε αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου: “Νομίζω ότι πρέπει να επιτρέψουμε στη δικαιοσύνη να λειτουργήσει αμερόληπτα. Το λιγότερο που μπορούμε να ζητήσουμε είναι να κληθούν οι αστυνομικοί σε απολογία”.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο δικαιοσύνης και η εισαγγελεία του Ουισκόνσιν δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν πισώπλατα επτά φορές τον Μπλέικ, ενώ για τη δολοφονία της Τέλιορ στο Λούισβιλ στις 13 Μαρτίου ένας αστυνομικός απολύθηκε και δύο ακόμα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα