ΑΘΗΝΑ
17:13
|
28.04.2024
Επιπλέον, σύμφωνα με τους Ρώσους χημικούς, θα είχαν μολυνθεί με το δηλητήριο όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε όντως δηλητηριαστεί με Νόβιτσοκ θα ήταν νεκρός προ πολλού. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι δημιουργοί της θανατηφόρας χημικής φόρμουλας, οι οποίοι θεωρούν ανακριβές και λανθασμένο το πόρισμα των Γερμανών επιστημόνων.

Το Βερολίνο επιμένει ότι στον οργανισμό του Ναβάλνι (βρίσκεται ακόμα διασωληνωμένός σε κωματώδη κατάσταση) εντοπίστηκαν ίχνη νευροτοξικού παράγοντα της ‘οικογένειας’ Νόβιτσοκ και η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη καταδικάσει την “επίθεση”, ζητώντας εξηγήσεις από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πάντως,δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερώσει αρμοδίως τη Μόσχα για τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει σε σχέση με την δηλητηρίαση του Ναβάλνι, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε η γενική εισαγγελία της Ρωσίας στην Γερμανία αναφορικά με την υγεία του Ναβάλνι, τη διάγνωση που του έγινε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Οι δημιουργοί του Νόβιτσοκ – ο Λεονίντ Ρινκ και ο Βλαντίμιρ Ούγκλεφ – απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έναν άμεσα θανατηφόρο νευροτοξικό παράγοντα – αν είχε όντως εισαχθεί στον οργανισμό του Ναβάλνι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα ο ακτιβιστής να είχε επιβιώσει.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Ούγκλεφ, αν όντως υπήρχε δηλητηρίαση πιθανότατα θα είχαν μολυνθεί και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον δηλητηριασμένο Ναβάλνι – οι συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο, το πλήρωμα του ασθενοφόρου κλπ.

“Τα συμπτώματα δεν είναι σε καμμία περίπτωση παρόμοια με αυτά της δηλητηρίασης”, σχολίασε ο Ρινκ στο πρακτορείο RIA Novosti. Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, αν ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με Νόβιτσοκ θα είχε υποστεί απανωτές καρδιακές ανακοπές και θα είχε πεθάνει ακαριαία, δεν θα είχε πέσει κώμα. “Θα ήταν ήδη θαμμένος σε κάποιο κοιμητήριο εδώ και μέρες, τόσο απλά”.

Ο Ούγκλεφ, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax εκτίμησε ότι “Η χρήση ουσιών προορισμένων για χημικό πόλεμο όπως το σαρίν, το σομάν και το Νόβιτσοκ πρέπει να αποκλειστεί. Οποιαδήποτε από αυτές τις ουσίες θα είχε επηρεάσει θανάσιμα όχι μόνο τον Ναβάλνι, αλλά τους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά του τη στιγμή της χρήσης της ουσίας”.

Ο Ούγκλεφ και ο Ρινκ είναι μέλη της ομάδας που δημιούργησε το σοβιετκό πρόγραμμα χημικού πολέμου Νόβιτσοκ και μέχρι το 1991 εργάζονταν στο Κρατικό Ιντιτούτο Ερευνών Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας στο Σάρατοφ.

Πηγή: RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα