ΑΘΗΝΑ
16:56
|
26.04.2024
"Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει", δηλώνει σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπαναχώρηση στον αρχικό ισχυρισμό του για συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ,  Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για “τεχνικές συζητήσεις”.

“Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει” σχολίασε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής ο Στόλτενμπεργκ, εμμένοντας ουσιαστικά στην αρχική του θέση.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συμπλήρωσε πως οι τεχνικές συζητήσεις δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση κι επανέλαβε ότι έχει μιλήσει με τους δύο ηγέτες, της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι στη συνέχεια “οι δύο Σύμμαχοι συναντήθηκαν για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ”.

Επανέλαβε, επίησης, πως στόχος του ΝΑΤΟ είναι η αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο: “Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει”.

Εππλέον, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές, πως τις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο τις έχει αναλάβει η Γερμανία, και πως το ΝΑΤΟ στοχεύει “να διασφαλίσει την ειρήνη” στην ευρύτερη περιοχή, στηρίζοντας τις κινήσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ. “Θέλουμε να αποφευχθεί η σύγκρουση και να αναπτυχθούν και υποστηριχθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης” σχολίασε σχετικά.

Τσαβούσογλου: “Η Αθήνα λέει ψέματα για το ΝΑΤΟ”

Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Αθήνα αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος και στη συνέχεια έκανε πίσω.

“Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μας έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως “Αν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε επίσης ότι ο Ελληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, απέρριψε πρόταση για “άνευ όρων” διάλογο σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και επιτέθηκε στη Γαλλία αξιώνοντας μάλιστα τη… “συγγνώμη” της προς την Τουρκία.

“Η συμβουλή που έχουμε για τη Γαλλία είναι ότι η υστερική συμπεριφορά δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Η Γαλλία γίνεται γελοία και μας προκαλεί” δήλωσε σε έντονο ύφος ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα