ΑΘΗΝΑ
10:29
|
26.04.2024
Η Γερμανία συνδέει ρητά την τύχη του Nord Stream 2 με τη συνεργασία της Ρωσίας στην έρευνα Ναβάλνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων προς τον αγωγό Nord Stream 2 πιέζοντας τη Μόσχα για την υπόθεση Ναβάλνι.

Οι απειλές της Γερμανίδας ΥΠΕΞ εκφράστηκαν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, που συνέδεσε την υπόθεση Ναβάλνι με την ενδεχόμενη διακοπή του έργου Nord Stream 2, διαμηνύοντας παράλληλα ότι αν η Ρωσία δεν παράσχει αποδείξεις για τη μη συμμετοχή της στην δηλητηρίαση Ναβάλνι, το Βερολίνο θα θεωρήσει το Κρεμλίνο ως “ένοχο”.

Ερωτηθείσα εάν η Γερμανία είναι τώρα έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις για το έργο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυτό που συμβαίνει τώρα εξαρτάται από τη συμπεριφορά της ρωσικής πλευράς».

Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγόρησε τη Γερμανία ότι καθυστερεί την έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, σε απάντηση του τελεσίγραφου της Γερμανίας για την επιβολή κυρώσεων προς την Μόσχα.

Οι γερμανικές αρχές δεν βλέπουν κανέναν λόγο να μην ικανοποιήσουν το αίτημα της Ρωσίας για νομική συνδρομή στην υπόθεση Ναβάλνι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας την Κυριακή.

“Εγκρίναμε αυτό το αίτημα για νομική συνδρομή εδώ και πολύ καιρό. Όταν μιλήσαμε με τον Ρώσο πρεσβευτή, του είπαμε για αυτό”, είπε σε συνέντευξή του στο ARD, σχολιάζοντας τη δήλωση της εκπροσώπου της ρωσικής υπουργού Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ότι το Βερολίνο καθυστέρησε την απάντησή του στο αίτημα της Ρωσίας, καθώς τμήματα του φακέλου της υπόθεσης, δεν έχουν ακόμη διαβιβασθεί στη Μόσχα.

“Επί του παρόντος, οι εξετάσεις συνεχίζονται στην κλινική Charite του Βερολίνου. Είμαστε σαφείς, όταν λάβουμε επίσημο αίτημα από τις Ρωσικές αρχές, θα εκδώσουμε όλες τις απαραίτητες άδειες για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με αυτό το θέμα”, είπε ο Χάικο Μάας.

Σημειώνεται ότι από τότε που το Βερολίνο ισχυρίστηκε πως βρήκε ίχνη νευροτοξικού παράγοντα από την ομάδα Νοβιτσόκ στο αίμα του Ναβάλνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δέχεται αυξημένες πιέσεις ώστε να σταματήσει την κατασκευή του σχεδόν ολοκληρωμένου κοινού αγωγού, που αποτελεί έργο πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας και της ρωσικής Gazprom.

“Πάντα έλεγα ότι δεν μου αρέσει το έργο Nord Stream 2. Για μένα ήταν πάντοτε σαφές πως, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ουκρανίας” ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας ξεκαθαρίζοντας ότι ανέκαθεν ήταν αρνητική προς το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές αρχές ισχυρίστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου ότι ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα της ομάδας ουσιών Νοβιτσόκ, εντοπίστηκαν στο αίμα του Ναβάλνι, παρότι οι Ρώσοι γιατροί δεν βρήκαν ίχνη δηλητηρίου προηγουμένως.

Μέχρι σήμερα, το Βερολίνο δεν έχει καταφέρει να παραδώσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε επίσεης ότι, θα χρειαστεί χρόνος για να απαντήσουν στο αίτημα της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι η (ενδεχόμενη) χρήση του συγκεκριμένου χημικού παράγοντα συνιστά παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Αυτό δεν αφορά μόνο τη Γερμανία “αλλά και τη διεθνή κοινότητα”, είπε ο Μάας. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συζητάμε αυτό το θέμα με τους εταίρους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ” διευκρίνισε.

“Τα τελεσίγραφα δεν βοηθούν κανέναν, όμως αν τις επόμενες ημέρες η ρωσική πλευρά δεν δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη, τότε θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε μια απάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», προειδοποίησε ο Μάας μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι αν αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αυτές θα πρέπει να είναι «στοχευμένες».

Πηγή: Tass, Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα