ΑΘΗΝΑ
09:30
|
20.04.2024
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης απήχθη σε κεντρικό δρόμο του Μινσκ από ομάδα μασκοφόρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδα μασκοφόρων φέρεται να απήγαγε τη Μαρία Κολεσνίκοβα, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, τη Δευτέρα, σε κεντρικό δρόμο του Μινσκ.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που μεταδίδουν τοπικά media, η Κολεσνίκοβα οδηγήθηκε από τους μασκοφόρους σε ένα μίνι βαν που στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς άγνωστο προορισμό.

Η Κολεσνίκοβα ήταν βασική συνεργάτιδα της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, της αντιπάλου του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις εκλογές της 9ης Αυγούστου. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, το περιστατικό της αρπαγής της σημειώθηκε στις δέκα το πρωί, την ώρα που η αντιπολιτευόμενη πολιτικός περπατούσε σε κεντρικό δρόμο κοντά στην εθνική πινακοθήκη του Μινσκ.

Τρία ακόμη μέλη του συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης φέρονται να έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή (06/09), δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι διαδήλωσαν και πάλι κατά του προέδρου Λουκασένκο. Στα επεισόδια που προκλήθηκαν μεταξύ αστυνομικών, διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν 633 συλλήψεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο σχετικά με την απαγωγή της Κολεσνίκοβα και την εξαφάνιση των αντιπολιτευόμενων Αντόν Ροντνέκοφ, Ιβάν Κραβτσόφ και Μαξίμ Μπογκρέτσοφ.

Δημοσιογράφοι του δικτύου Tut.by, που μετέδωσε πρώτο την είδηση της απαγωγής της Κολεσνίκοβα προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί της, αλλά το κινητό της ήταν εκτός λειτουργίας.

Ο Ροντνέκοφ, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Κολεσνίκοβα, επιβεβαίωσε την είδηση της απαγωγής αλλά “εξαφανίστηκε” και ο ίδιος 40 λεπτά αργότερα.

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικοινώνησε με την κεντρική διοίκηση της αστυνομίας του Μινσκ κι έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ούτε η Κολεσνίκοβα ούτε οι άλλοι τρεις κρατούνται από την αστυνομία.

Στις 31 Αυγούστου, η Κολεσνίκοβα είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του ‘Μαζί’, ενός νέου πολιτικού αντιπολιτευτικού σχηματισμού, στον οποίο θα συμμετέχει και η παράταξη του Βίκτορ Μπαμπάρικο.

Με πληροφορίες απο TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα