ΑΘΗΝΑ
12:30
|
28.04.2024

Ο Αλεξέι Ναβάλνι βγήκε από το τεχνητό κώμα και η κατάσταση της υγείας του έχει βελτιωθεί σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου στο Βερολίνο, στο οποίο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αλεξέι Ναβάλνι βγήκε από το τεχνητό κώμα και η κατάσταση της υγείας του έχει βελτιωθεί σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου στο Βερολίνο, στο οποίο νοσηλεύεται με συμπτώματα δηλητηρίασης ο αντιπολιτευόμενος στον Πούτιν Ρώσος πολιτικός.

Δημοσίευμα στο βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι οι θεράποντες ιατροί του Ναβάλνι ανέφεραν ότι ο 44χρονος ανταποκρίνεται σε προφορικά ερεθίσματα, αλλά επισημαίνουν πως είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθούν οι τυχόν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Προ ημερών η γερμανική κυβέρνηση επικαλούμενη τις τοξικολογικές εξετάσεις είχε ανακοινώσει ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα “Νοβιτσόκ”.

Οι συνεργάτες του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με εντολή του προέδρου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Καταγγελία, την οποία έχει διαψεύσει από την πρώτη στιγμή το Κρεμλίνο.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Charité του Βρεολίνου   

“Η κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύεται στο Charité από τις 22 Αυγούστου, έχει βελτιωθεί.   Ο ασθενής βγήκε από το τεχνητό κώμα και αποσυνδέεται από τη μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Ανταποκρίνεται σε προφορικά ερεθίσματα. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της σοβαρής δηλητηρίασής του.   Οι θεράποντες ιατροί παραμένουν σε στενή επαφή με τη σύζυγο του κ. Ναβάλνι. Έπειτα από διαβούλευση με τη σύζυγό του, το Charité  βεβαιώθηκε ότι η απόφαση να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για την κατάσταση του ασθενούς είναι κάτι που θα επιθυμούσε”.

Ανταλλαγή δηλώσεων Γερμανίας – Ρωσίας για Ναβάλνι

Η Ρωσία κατηγορεί σήμερα τη Γερμανία ότι καθυστερεί την έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, σε απάντηση του τελεσίγραφου της Γερμανίας για την επιβολή κυρώσεων προς την Μόσχα. “Το Βερολίνο καθυστερεί τη διαδικασία της έρευνας την οποία ζητεί. Αυτό γίνεται σκοπίμως;” διερωτήθηκε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα την Κυριακή μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγη ώρα αφού η Γερμανία απείλησε τη Ρωσία με κυρώσεις, αν δεν δώσει εξηγήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες για την υπόθεση.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Bild ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε: “Τα τελεσίγραφα δεν βοηθούν κανέναν, όμως αν τις επόμενες ημέρες η ρωσική πλευρά δεν δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη, τότε θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε μια απάντηση με τους εταίρους μας”. Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι “υπάρχουν πολλές ενδείξεις” για την εμπλοκή της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Η Ζαχάροβα από την πλευρά της υποστήριξε ότι αν η γερμανική κυβέρνηση “κάνει ειλικρινείς δηλώσεις”, τότε το Βερολίνο θα πρέπει να απαντήσει αμέσως στο αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας για ανταλλαγή πληροφοριών για την υπόθεση Ναβάλνι, το οποίο απεστάλη στις γερμανικές αρχές στις 27 Αυγούστου. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε ότι “προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η Γερμανία παίζει διπλό παιχνίδι”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα