ΑΘΗΝΑ
09:49
|
19.04.2024
Εκτός υποψηφιότητας ο πρώην πρόεδρος που τον βαραίνουν διάφορες κατηγορίες αλλά και η ερωτική σχέση του με ανήλικη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες τίθεται πλέον οριστικά εκτός εκλογικής μάχης καθώς η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την απαγόρευση που του έχει επιβληθεί να είναι υποψήφιος για τη Γερουσία στις επόμενες εκλογές, εμποδίζοντας την επιστροφή του στην πολιτική μετά την παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο.

“Επείγον ο Έβο Μοράλες κωλύεται», έγραψε στο Twitter o υπουργός Δικαιοσύνης Aλβαρο Κοΐμπρα αμέσως μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επιβεβαίωσε ότι ο Μοράρελ δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας επιθυμούσε να ακυρωθεί η απόφαση της ανώτατης εκλογικής αρχής (TSE), η οποία τον Φεβρουάριο του είχε απαγορεύσει να είναι υποψήφιος στην κεντρική περιφέρεια Κοτσαμπάμπα.

Η Βολιβία διέρχεται μια μετεκλογική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019. Ο Eβο Μοράλες δήλωσε πως κέρδισε μια τέταρτη θητεία σ’ αυτές τις προεδρικές εκλογές, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

Eπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων, ο Μοράλες παραιτήθηκε και διέφυγε στη Βολιβία, καθώς εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και τον στρατό. Αρχικά διέφυγε στο Μεξικό, μετά στην Αργεντινή, ενώ στη χώρα διορίσθηκε μεταβατική κυβέρνηση.

Εκτός από τις γνωστές κατηγορίες για “τρομοκρατία”, “υποκίνηση σε στάση”, και άλλα σχετικά, τον 60χρονο Μοράλες βαραίνουν και διάφορες κατηγορίες για σχέσεις με ανήλικες.

Η Γενική Εισαγγελία της Βολιβίας τον κατήγγειλε για “βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, διακίνηση και εμπορία” ανηλίκου, η δε ντε-φάκτο κυβέρνηση ζήτησε από την Αργεντινή την αναίρεση του ασύλου και την έκδοσή του στη Βολιβία προκειμένου να δικαστεί για αυτή τη νέα υπόθεση. 

Πρόκειται για τις ερωτικές σχέσεις που φέρεται να έχει ο εξήντα ενός ετών πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας με μια νεαρή γυναίκα, δεκαεννέα ετών, ονόματι Νοεμί Μενέσες Τσάβες (γεν. 16/4/2001).

Οι γενικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου, οι οποίες έχουν αναβληθεί τρεις φορές εξαιτίας της πανδημίας, θα διεξαχθούν για να εκλεγούν ένας πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, καθώς και 36 γερουσιαστές και 120 βουλευτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα