ΑΘΗΝΑ
15:46
|
26.04.2024
Το Πεκίνο καταγγέλλει προκλητικές ενέργειες των Ινδικών στρατευμάτων στη μεθόριο των Ιμαλαΐων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο καταγγέλλει προκλητικές ενέργειες των Ινδικών στρατευμάτων και χρήση “προβοκατόρικων” προειδοποιητικών πυρών στη μεθόριο των Ιμαλαΐων.

Σύμφωνα με δήλωση του συνταγματάρχη Σαν Σουί Λι, εκπρόσωπο του Λαϊκού Απελευθερωτιού Στρατού, η Κινεζική συνοριοφυλακή “αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αντίποινα”, η έκταση των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Εφόσον το περιστατικό επαληθευτεί, θα πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή πυρών στα αμφισβητούμενα Ινδοκινεζικά σύνορα μετά από 45 χρόνια.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Global Times, Ινδοί στρατιώτες “διέσχισαν παράνομα τη Γραμμή Ελέγχου και προχώρησαν στην περιοχή του όρους Σενπάο κοντά στη δυτική όχθη της λίμνης Πανγκόνγκ”.

Ο συνταγματάρχης Ζανγκ σχολίασε πως η συγεκριμένη ενέργεια “παραβιάζει κατάφωρα τις υπάρχουσες συμφωνίες ανάμεσα στα δύο κράτη και ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή” και ζήτησε την απόσυρση των Ινδών στρατιωτών από τη ζώνη της Γραμμής Ελέγχου και την παραδειγματική τιμωρία των στρατιωτών που πυροβόλησαν.

Από την πλευρά της Ινδίας δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη απάντηση στις καταγγελίες για παραβίαση της συνθήκης μη χρήσης όπλων στη μεθόριο των Ιμαλαΐων που είναι σε ισχύ από το 1996.

Ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν από το θερμό επεισόδιο που καταγγέλλει η Κίνα, η Ινδική συνοριοφυλακή είχε καταγγείλει την απαγωγή πέντε Ινδών πολιτών από Κινέζους στρατιώτες στην περιοχή των συνόρων. Αντίστοιχα επεισόδια σημειώνονται σχεδόν καθημερινά μετά τις συμπλοκές του Ιουνίου, που κατέληξαν στον θάνατο (από ξυλοδαρμό) 20 Ινδών στρατιωτών.

Οι δύο χώρες μία φορά έχουν βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξή τους, το 1926, με την Ινδία να υφίσταται ταπεινωτική ήττα.

Με πληροφορίες από το BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα