ΑΘΗΝΑ
17:30
|
25.04.2024

Με αφορμή το ξέσπασμα των πυρκαγιών που κατέστρεψαν ολοσχερώς τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, η Αντριάνα Τιντόνα, ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία άφησε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αφορμή το ξέσπασμα των πυρκαγιών που κατέστρεψαν ολοσχερώς τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, η Αντριάνα Τιντόνα, ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία άφησε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με τις πολιτικές της περιπλέκει επικίνδυνα την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με την Αντριάνα Τιντόνα η επιβολή της καραντίνας στο σύνολο του ΚΥΤ της Μόριας ήταν εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη με πλήρη σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων που διαμένουν στον καταυλισμό.

 “Υπάρχει μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή στη Λέσβο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σχεδόν 13.000 άνθρωποι που διαμένουν στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας έχασαν την ελάχιστη στέγη και υπηρεσίες υγιεινής που είχαν. Οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί είχαν ήδη υπομείνει το γεγονός ότι εγκατέλειψαν τη ζωή τους, τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους, όταν διέφυγαν προς την Ευρώπη. Τώρα αυτή η φωτιά πιθανότατα κατέστρεψε όλα όσα τους είχαν απομείνει, συμπεριλαμβανομένων βασικών εγγράφων, προσωπικών αντικειμένων και φαρμάκων”, τόνισε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας και πρόσθεσε: “Οι επικίνδυνες πολιτικές της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε απαράδεκτα υπερπλήρεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς ο καταυλισμός στεγάζει τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από τη χωρητικότητα για την οποία είχε σχεδιαστεί. Οι ελληνικές αρχές, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της πρέπει να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των πληγέντων. Η εντατικοποίηση των προσπαθειών μετεγκατάστασης και η μεταφορά ατόμων σε ασφαλέστερα καταλύματα είναι πλέον πιο επείγουσα από ποτέ. Καθώς το Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο οριστικοποιείται, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια επίκαιρη καταδίκη της τρέχουσας πολιτικής των καταυλισμών και του περιορισμού”.

 “Αυτή η τραγωδία έρχεται σε συνέχεια των ανησυχητικών ειδήσεων ότι τουλάχιστον 35 αιτούντες/ούσες άσυλο βρέθηκαν θετικοί/ές στον κορονοϊό στη Μόρια, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατη και οι συνθήκες υγιεινής εξαιρετικά ακατάλληλες. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ολόκληρο τον καταυλισμό σε καραντίνα, αν και ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον καταυλισμό με πλήρη σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων, λόγω των συνθηκών διαβίωσης των χιλιάδων κατοίκων που είναι εκτεθειμένοι στο ξέσπασμα της πανδημίας”, καταλήγει η Αντριάνα Τιντόνα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα