ΑΘΗΝΑ
20:39
|
19.04.2024
Ο εθελοντής που συμμετείχε στο τρίτο στάδιο των δοκιμών του εμβολίου εμφάνισε "ανεξήγητη ασθένεια".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τελευταία φάση των δοκιμών του εμβολίου για τον κορονοϊό που ετοιμάζει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική AstraZeneca αναστέλλεται προσωρινά λόγω “ανεξήγητης αντίδρασης” που παρουσίασε εθελοντής που συμμετείχε στο πρόγραμα.

Η AstraZeneca χαρακτήρισε την αναστολή των εργασιών ως “παύση ρουτίνας” λόγω εμφάνισης μιας “ανεξήγητης ασθένειας”.

“Η τυπική διαδικασία ελέγχου ενεργοποιήθηκε και σταματήσαμε τον εμβολιασμό για να επιτρέψουμε την εξέταση των δεδομένων ασφαλείας από μια ανεξάρτητη επιτροπή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της AstraZeneca, Μισέλ Μάιζελ. Η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε, εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της AstraZeneca, ο εθελοντής που εμφάνισε την “ανεξήγητη αντίδραση” είναι εκτός κινδύνου.

Το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca αναμενόταν να είναι το πρώτο που θα κυκλοφορούσε στις δυτικές αγορές, αφού “πέρασε” με επιτυχία τις δύο πρώτες υποχρεωτικές δοκιμαστικές φάσεις.

Πριν από μερικές εβδομάδες μπήκε στο τρίτο στάδιο των δοκιμών, στο οποίο προβλέπεται ο πειραματικός εμβολιασμός 30.000 εθελοντών στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Βραζιλία και στη Νότια Αφρική. Σ΄αυτό το στάδιο δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας – στο παρελθόν εμβόλια δοκιμάζονταν για χρόνια σε ανθρώπους πριν πάρουν την έγκριση για ευρεία κυκλοφορία.

Αυτή τη στιγμή όλα τα εργαστήρια όπου δοκιμαζόταν το εμβόλιο έχουν αναστείλει τις εργασίες τους και τα ως τώρα δεδομένα έχουν παραδοθεί σε ανεξάρτητη αρχή για έλεγχο κι επαναξιολόγηση.

“Σε δοκιμές τόσο μεγάλης κλίμακας είναι σύνηθες να εμφανίζονται ασθένειες, ακόμα και κατά τύχη, αλλά το πρωτόκολλο προβλέπει παύση εργασιών και προσεκτικούς ανεξάρτητους ελέγχους”, εξήγησε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκτιμώντας ότι οι δοκιμές θα ξαναρχίσουν σε λίγες μέρες.

Λεπτομέρειες για την “ανεξήγητη αντίδραση” και την “ασθένεια” του εθελοντή που συμμετείχε στο πρόγραμμα των δοκιμών του εμβολίου δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά όλες οι πλευρές επιβεβαιώνουν ότι είναι εκτός κινδύνου και ότι θα αναρρώσει σύντομα.

Οι Ρώσοι είχαν προειδοποιήσει για πιθανές επιπλοκές

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που αποτελεί τον βασικό χηματοδότη του ρωσικού εμβολίου που βγήκε σε κυκλοφορία πριν από μερικές μέρες αρνήθηκε δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο σχετικά με την αναστολή των δοκιμών της Οξφόρδης και της AstraZeneca.

Σε άρθρο του, όμως, ο CEO του RDIF, Κιρίλ Ντμιτρίεφ, είχε προειδοποιήσει ότι η καταφυγή στη χρήση πρόσφατων και όχι επαρκώς δοκιμασμένων τεχνολογιών που βασίζονται στον αδενοϊό των χιμπατζήδων ή το αγγελιαφόρο RNA (mRNA) εγκυμονεί κινδύνους, αφού πρόκειται ουσιαστικά για ανεξερεύνητα ακόμα πεδία.

Για τη δημιουργία του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου, χρησιμοποιήθηκαν στελέχη ανθρώπινου αδενοϊού, ο οποιός μελετάται εδώ και δεκαετίες. Σε περισσότερες από 250 κλινικές μελέτες ο ανθρώπινος αδενοϊός έχει αποδειχθεί ο ασφαλέστερος και ο πιο “οργανικός” εμβολιακός μηχανισμός, αφού “συνυπάρχει” με τους ανθρώπους για περισσότερα από 100.000 χρόνια.

Όπως υπογραμμίζει ο Ντμιτρίεφ, αντίστοιχες μελέτες ή δοκιμές σε βάθος χρόνου για τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA ή στον αδενοϊό του χιμπατζήδων (όπως το εμβόλιο της AstraZeneca) δεν υπάρχουν.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα