Kosmodromio
2020/02/01 15:20

Η “μαύρη σελίδα” της Μόριας: 3.500 πρόσφυγες σε σκηνές, αγνοούνται οι 35, πάρτε πρόσφυγες λέει ο Μάας στην Ε.Ε.

Η χθεσινοβραδινή πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας και οι εικόνες καταστροφής που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, αναδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η Μόρια θα αποτελεί πλέον μία από τις “μαύρες σελίδες” στη διαχείριση του προσφυγικού στην Ευρώπη.

Σημειώνεται, ότι εκατοντάδες πρόσφυγες θεωρούνται μέχρι στιγμής, αγνοούμενοι, ενώ ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σκηνών και οικίσκων στα νότια και δυτικά της δομής όπου και παραμένουν ενεργές εστίες φωτιάς που καίνε κοντέινερ. Ανάμεσα στους “αγνοούμενους” βρίσκονται και τα 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, τα οποία γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν. 

Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ χιλιάδες πρόσφυγες, οικογένειες με παιδιά, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα παραμένουν στους δρόμους καθώς εμποδίζονται να εισέλθουν στη χώρα, ο Αναπληρωτής Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος ολοκλήρωσε την ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μία μείζονα ανθρωπιστική κρίση.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι οι άστεγοι μετανάστες θα μεταφερθούν σε σκηνές και ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, διαβεβαιώνοντας ότι τα 408 ασυνόδευτα ανήλικα που μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο, είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλα ασφαλή σημεία στην ενδοχώρα.

Νωρίτερα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι ήρθε σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά, ενημερώνοντας ότι συμφώνησε στην χρηματοδότηση της άμεσης μεταφοράς και διαμονής στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που είχαν απομείνει στη Μόρια.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να ενεργοποιήσει στήριξη μετά τη φωτιά.

Ο κ. Κουμουτσάκος διαβεβάιωσε επίσης, ότι δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα η κατάσβεση των εστιών και η κατόπτευση της περιοχής.


Έτσι, οι μετανάστες που βρέθηκαν στους δρόμους μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ, θα μεταφερθούν ως απόψε το βράδυ σε σκηνές που θα εγκατασταθούν σε οικισμούς της Μόριας ή σε χώρους παραπλεύρως του οικισμού.

Οι υπόλοιποι 9.000 μετανάστες θα εξακολουθήσουν να μένουν στους οικισμούς της καμμένης “ζούγκλας”, ελπίζοντας στον ευρωπαϊκό οίκτο.

“Διαχειριζόμαστε μία μείζονα ανθρωπιστική κρίση. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Προέχει η δράση στο πεδίο και όχι μόνο η συζήτηση για τα αίτια της καταστροφής”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, που απέκλεισε το ενδεχόμενο περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού υποκινούμενου από άλλα κέντρα, χαρακτηρίζοντας την πυρκαγιά, το αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας ορισμένων φιλοξενούμενων στη δομή για την επιβολή καραντίνας.

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η υγεία και η ασφάλεια όλων

Με μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για τη Μόρια και τόνισε πως η κατάσταση αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας.

Παραθέτουμε το μήνυμα του πρωθυπουργού:

“Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές.

Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας. Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν.

Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά. Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί.

Αύριο θα επισκεφθεί την Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή.Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως: Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν.

Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις. Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες. Είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν.

Θυμίζω πως από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι και τα πράγματα θα ήταν, ασφαλώς, πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές.

Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο.

Μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών.Τονίζω, όμως, ότι η Ελλάδα με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο”.

Αντιπολιτευτικά πυρά

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα να κάνει λόγο για “σαφή ευθύνη της κυβέρνησης”.

“Ο εμπρησμός στο ΚΥΤ της Μόριας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε καταθέσει σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών και τη βελτίωση των συνθηκών στο σύστημα υποδοχής και ένταξης της χώρας”, ανέφερε σε συνέντευξή του.

“Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες”, ανάφερε το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι “αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν”.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από την Υ.Α.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) από την πλευρά της εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τη φωτιά που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια, διαβεβαιώνοντας με τη σειρά της ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής.

“Το προσωπικό μας βρέθηκε άμεσα στο πεδίο, ενώ έχουμε θέσει στη διάθεση των ελληνικών αρχών τη βοήθειά μας, καθώς μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση των περίπου 12.000 αιτούντων άσυλο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πάνω από 4.000 παιδιά, καθώς και άλλες ευάλωτες ομάδες, 407 ασυνόδευτα παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι” τόνισε στην ανακοίνωσή της.

“Έχουμε ενημερωθεί για αναφορές σχετικά με εντάσεις μεταξύ κατοίκων των γύρω περιοχών και αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και καλούμε τους ανθρώπους που διέμεναν πριν στο ΚΥΤ, το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα, καθώς 35 άνθρωποι είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν κοντά στο ΚΥΤ, ενόσω καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί μια προσωρινή λύση για τη στέγασή τους”.

Σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία αλλά και άλλες ΜΚΟ είχαν χτυπήσει καμπανάκι προ πολλού προειδοποιώντας την κυβέρνηση για τα κρίσιμα κενά και τα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας, η μείωση του υπερπληθυσμού της δομής, η διαχείριση της ανταπόκρισης στον Covid-19 και η παιδική προστασία.

“Βασική προτεραιότητα έχει για εμάς ο εντοπισμός όλων των ευάλωτων ομάδων και η ομαλή απομόνωση των επιβεβαιωμένων αλλά και των ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες” τόνισε η Γενική Διευθύντρια της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρά μιλώντας στο CNN Greece.

Χαρακτηρίζοντας “αδικαιολόγητη” την απόφαση των Αρχών να θέσουν τη Μόρια σε καραντίνα, τόνισε ότι “ήταν τελείως λανθασμένη δεδομένου ότι κορονοϊός υπήρχε στο νησί πολύ πριν την εμφάνιση αυτών των κρουσμάτων” καθώς, “η πολιτεία θα μπορούσε να απομονώσει εύκολα τα κρούσματα και τις επαφές τους διατηρώντας την κατάσταση ως είχε”.

Μάας σε Ευρώπη: Πάρτε μετανάστες από τη Μόρια

Έκκληση να υποδεχθούν μετανάστες κάνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, κάνοντας λόγο για “ανθρωπιστική καταστροφή” που προκλήθηκε από πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.

“Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα” και στη βοήθεια αυτή “περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)”, έγραψε στο Twitter ο Γερμανός ΥΠΕΞ, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καυταυλισμό τα ξημερώματα της Τετάρτης.