ΑΘΗΝΑ
04:38
|
18.04.2024
Οι άστεγοι πρόσφυγες διώκονται ακόμη και από τους δρόμους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούσαν από τα ξημερώματα της Τετάρτης την εκκένωση της πλατείας Βικτωρίας από τους άστεγους πρόσφυγες, που είχαν κατασκηνώσει στο σημείο.

Τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Βικτωρίας είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες πρόσφυγες, οι οποίοι αφενός είχαν λάβει άσυλο, αφετέρου όμως δεν είχαν δικαίωμα να μένουν πλέον, στις δομές φιλοξενίας, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, που ξεκίνησε να υλοποιείται από την 1η Ιουνίου με στόχο να αποχωρήσουν από το σύστημα υποδοχής 11.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στην πλατεία έμεναν περίπου 100 άτομα, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα ένταξης HELIOS που το υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση ενοικίου για κάποιους μήνες, με την προϋπόθεση ότι οι πρόσφυγες έχουν τραπεζικό λογαριασμό και μισθωτήριο συμβόλαιο.  

Ωστόσο, για να αποκτήσουν οι προσφυγες τραπεζικό λογαριασμό χρειάζονται ΑΦΜ. Αλλά για να έχουν ΑΦΜ, απαιτείται να δηλώσουν επίσημη κατοικία.

Παγιδευμένοι στα τρικ της γραφειοκρατίας, εκατοντάδες πρόσφυγες δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να κατασκηνώνουν στις πλατείες και τους δρόμους της χώρας.

Το να αναγκάζονται οι πρόσφυγες να αποχωρήσουν από τη στέγασή τους χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά ούτε και μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους έχει οδηγήσει εκατοντάδες από αυτούς στη φτώχεια και την αστεγία.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που πλήττονται άμεσα δεν έχουν ένα σταθερό εισόδημα, υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία, μονογονεϊκές οικογένειες, επιζήσαντες και επιζήσασες βίας καθώς και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες.

Παρόλα αυτά, οι άστεγοι πρόσφυγες διώκονται ακόμη και από τους δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στην πλατεία έσπευσαν και τρεις κλούβες προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στην Αμυγδαλέζα.  

Μετά την εκκένωση, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων ανέλαβαν να καθαρίσουν τη περιοχή.

Σημειώνεται ότι η Υ.Α. έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για την πρόωρη παύση της παροχής βοήθειας σε πολλούς αναγνωρισμένους πρόσφυγες, προτού να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα