ΑΘΗΝΑ
01:56
|
20.04.2024

Την εύλογη έκπληξή του αλλά και την ανησυχία του εκφράζει ο Έντουαρντ Σνόουντεν βλέποντας το πρώην “αφεντικό” του και ενορχηστρωτή του προγράμματος παρακολούθησης των τηλεφωνικών […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εύλογη έκπληξή του αλλά και την ανησυχία του εκφράζει ο Έντουαρντ Σνόουντεν βλέποντας το πρώην “αφεντικό” του και ενορχηστρωτή του προγράμματος παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών των Αμερικανών πολιτών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ να διορίζεται επικεφαλής του διευθυντικού συμβουλίου της Amazon του Τζεφ Μπέζος.

Η ανάληψη των νέων καθηκόντων του Κιθ Αλεξάντερ ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Ο στρατηγός ήταν απλός ταξίαρχος όταν ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε στον κόσμο το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA, το οποίο προσφάτως κρίθηκε παράνομο από την αμερικανική δικαιοσύνη. Ωστόσο, εδώ και επτά χρόνια ο πρώην διαχειριστής τεχνικών συστημάτων Σνόουντεν ζει εξόριστος και κατηγορούμενος στη χώρα του για κατασκοπεία και κλοπή κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο Αλεξάντερ, ο μακροβιότερος επικεφαλής της NSA, θεωρεί τον Έντουαρντ Σνόουντεν υποχείριο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Αποστρατεύτηκε τον Μάρτιο του 2014. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για τον διορισμό του στην Amazon, ο Έντουαρντ Σνόουντεν έγραψε στο Twitter: “Τελικά αποδεικνύεται ότι το ‘Hey Alexa’ είναι συντομογραφία του ‘Hey Keith Alexander’. Ναι ο ίδιος Κιθ Αλεξάντερ που ήταν προσωπικά υπεύθυνος για το παράνομο και μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης στον κόσμο”, πρόσθεσε ο Σνόουντεν.    


Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι η Amazon για την υπηρεσία της Alexa είχε προσλάβει χιλιάδες εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε πολλά κράτη για να ακούν ηχητικά μηνύματα. Ο στόχος της εταιρείας ήταν να βοηθήσει την κατανόηση του ανθρώπινου λόγου από την Alexa και να βελτιώσει τις υπηρεσίες της. Ωστόσο, προέκυψε πως η Αmazon δεν προειδοποιούσε τους χρήστες της ψηφιακής βοηθού ότι τις ηχογραφήσεις τις ακούν άνθρωποι. Έκτοτε η εταιρεία δηλώνει ότι επιλήφθηκε του θέματος δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του Alexa να επιλέξουν να μη χρησιμοποιούνται οι ηχογραφήσεις τους.

Στέλεχος της οργάνωσης Privacy International  (Διεθνής Ιδιωτικότητα) με έδρα το Λονδίνο δήλωσε στο BBC ότι ο διορισμός του στρατηγού Αλεξάντερ στην Amazon είναι ανησυχητικός. «Κάθε μέρα, μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon λαμβάνουν ηθικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών χωρίς να είναι υπόλογοι σε κανέναν. Είναι ξεκάθαρα ανησυχητικό στην καρδιά της Amazon να βρίσκεται ένας άνθρωπος που για χρόνια υπερασπιζόταν τις υποκλοπές επικοινωνιών. Δεν χρειαζόμαστε άλλη μια NSA”, σχολίασε ο Έντιν Ομάνοβιτς της Privacy International.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα