ΑΘΗΝΑ
02:36
|
19.04.2024
Ο δημοσιογράφος Χούλιο Βαλντίβια εντοπίστηκε αποκεφαλισμένος 100 χλμ. από την πρωτεύουσα του εγκλήματος Βερακρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H σορός του Μεξικανού δημοσιογράφου Χούλιο Βαλντίβια, της μεξικανικής εφημερίδας El Mundo de Cordoba, εντοπίστηκε την Τετάρτη (10/9) στον απομακρυσμένο δήμο Τεζονάπα, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας, Βερακρούς, ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές αλλά και οργανώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Βαλντίβια, 41 ετών, που ειδικευόταν στην αρθρογραφία “nota roja” για υποθέσεις αποτρόπαιων εγκλημάτων στη Βερακρούς, βρέθηκε αποκεφαλισμένος, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην τελευταία φρικιαστική δολοφονία δημοσιογράφου σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους εργαζομένους στον Τύπο, σύμφωνα με την Οργάνωση “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα”.

“Καταδικάζω τη δειλή δολοφονία του δημοσιογράφου Χούλιο Βαλδίβια (…). Σε συντονισμό με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο για να βρούμε τους υπεύθυνους”, δήλωσε ο υπουργός και επικεφαλής της κρατικής αστυνομίας, Ούγκο Γκουτιέρεζ.

Δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδα Diario El Mundo που εργαζόταν ο Βαλντίβια, δήλωσε ότι αρχικά υπήρχε η υποψία ότι ο 41χρονος είχε χτυπηθεί από τρένο, καθώς η σορός του εγκαταλήφθηκε κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ των κοινοτήτων Paraíso και Motzorongo, εκδοχή που αποκλείστηκε από την εισαγγελία.

«Ο Βαλντίβια βρέθηκε κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές αποκεφαλισμένος με σημάδια βασανιστηρίων», δήλωσε συνάδελφος δημοσιογράφος της Diario El Mundo, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τη La Silla Rota, οι κρατικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο δημοσιογράφος λάμβανε απειλές τους τελευταίους μήνες.

Η Οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν από τις αρχές να διερευνήσουν εάν το έγκλημα του Βαλντίβια συνδέεται με το επάγγελμά του και την αρθρογραφία του.

Πρόκειται για την 25η καταγεγραμμένη δολοφονία δημοσιογράφου στην πολιτεία Βερακρούς τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Σε έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα επισημαίνεται ότι το Μεξικό είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στη Λατινική Αμερική για να ασκεί κάποιος το επάγγελμα της δημοσιογραφίας και η Βερακρούς η πιο απειλητική περιοχή.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 της Ένωσης CASEEE, τουλάχιστον 132 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν για το έργο τους από το 2000 ενώ το 2019, περίπου οι μισές από τις δολοφονίες δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο διαπράχθηκαν στο Μεξικό.

Η Οργάνωση “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (“Reporteros Sin Fronteras”) με βάση την αξιολόγηση από τον οργανισμό των στοιχείων για την ελευθερία του τύπου τοποθετεί την χώρα στην 144η θέση μεταξύ 180 χωρών συνολικά στην ετήσια κατάταξη των χωρών του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Ο Χασίντο Ροντρίγκες δημοσιογράφος και μέλος του CASEEE, τόνισε σε συνέδριο ότι στη χώρα υπάρχουν “ζώνες σιωπής”, δηλαδή τμήματα όπου οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και διερωτήθηκε για το ποιός επωφελείται από την τρέχουσα “σιωπή”, συσχετίζοντάς την με την απώλεια δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική αλλά και την έλλειψη νομοθεσίας και προσπαθειών από την τρέχουσα κυβέρνηση του Μεξικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα