Στη Λευκωσία καταφθάνει αύριο από τη Ντόχα του Κατάρ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δείχνοντας «ξαναζεσταμένο» διπλωματικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη μεγαλόνησο.
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Πομπέο για τη Λευκωσία φαίνεται πως δρομολογήθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ στις αρχές της βδομάδας.
Αναφερόμενος στην επικείμενή του επίσκεψη στη Λευκωσία, ο Πομπέο υποστήριξε πως θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο προσπαθειών «επίλυσης με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο» των ελληνοτουρκικών διαφορών. Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Κατάρ, διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος προσωπικά θα εργαστεί έχοντας ως στόχο «να βεβαιωθώ πως αντιλαμβάνομαι τους κινδύνους που συνδέονται με τις θέσεις του κυπριακού λαού».
Αίσθηση προκάλεσαν τα εύσημα που έδωσε στην προεδρεύουσα της ΕΕ, Γερμανία, για τις προσπάθειες που καταβάλλει “με στόχο τη μείωση της έντασης”.
Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι στη Λευκωσία θα έχει «πραγματικές συζητήσεις» και ότι «τα στρατιωτικά μέσα που βρίσκονται στην περιοχή θα αποσυρθούν ώστε να πραγματοποιηθούν αυτές οι συνομιλίες»…
Γεωπολιτικές κόντρες βλέπουν οι Τάιμς
Η βρετανική εφημερίδα The Times σχολιάζοντας σήμερα την απόφαση του Πομπέο να μεταβεί στη Λευκωσία λίγες μέρες μετά την εκεί επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ έκανε αναπόφευκτα αναφορά στη στρατηγική, γεωπολιτική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο έντονο ενδιαφέρον διαφόρων πλευρών για την εκμετάλλευση σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Αρθρογράφος της εφημερίδας θεωρεί πως η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών δεν προκάλεσε «ευαρέσκεια» στην Ουάσιγκτον, η οποία «έχοντας παραμελήσει την Ανατολική Μεσόγειο επί δύο δεκαετίες, θέλει τώρα να συγκρατήσει την επιρροή της Μόσχας εκεί».
Το άρθρο της εφημερίδας θυμίζει πως η Ρωσία έχει καλλιεργήσει ισχυρούς οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με την Κύπρο και το ενδιαφέρον και συμφέρον της Μόσχας να αξιοποιήσει την επιρροή στην περιοχή αναφέροντας: «το στάτους κβο σε ένα διαιρεμένο νησί, που περιτριγυρίζεται από ύδατα στα οποία σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κινούνται επικίνδυνα κοντά στο χείλος της σύρραξης, είναι ακριβώς το είδος του ευερέθιστου πολιτικού τοπίου που ο κ. Πούτιν αρέσκεται στο να αξιοποιεί και το έχει κάνει με μεγάλη αποτελεσματικότητα στα Βαλκάνια και στην ανατολική Ευρώπη».