ΑΘΗΝΑ
12:49
|
20.04.2024

Ο αληθινός ήρωας πίσω από τη χολιγουντιανή ταινία “Hotel Rwanda” για τη γενοκτονία του ’94 στην αφρικανική χώρα είναι και επισήμως από σήμερα κατηγορούμενος για […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αληθινός ήρωας πίσω από τη χολιγουντιανή ταινία “Hotel Rwanda” για τη γενοκτονία του ’94 στην αφρικανική χώρα είναι και επισήμως από σήμερα κατηγορούμενος για τρομοκρατία, δολοφονίες αμάχων, για εμπρησμό και απαγωγή. Ο 66χρονος Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα αρνήθηκε να δηλώσει ένοχος ή αθώος, αλλά οι συνήγοροι του απέρριψαν το κατηγορητήριο.

Ο αυτοεξόριστος επιχειρηματίας είναι ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης MRCD, η οποία φέρεται να έχει μια ένοπλη πτέρυγα (FLN) που κατηγορείται για πολλές επιθέσεις στη Ρουάντα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) στηρίζεται από τον πρόεδρο της Ζάμπιας, Έντγκαρ Λουνγκού εξαιτίας της φιλικής του σχέσης με τον κατηγορούμενο Ρουσεσαμπαγκίνα. Εκπρόσωπος του προέδρου της Ζάμπιας έχει διαψεύσει την εν λόγω κατηγορία σε συνέντευξή του στο BBC.

Τα μέτρα ασφαλείας για τη μεταφορά του 66χρονου στη δικαστική αίθουσα στην πρωτεύουσα Κιγκάλι ήταν δρακόντεια. Ο αληθινός ήρωας της ταινίας “Hotel Rwanda” είναι πολιτικός αντίπαλος του προέδρου της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε.

Η οικογένεια του Ρουσεσαμπαγκίνα καταγγέλλει ότι ο 66χρονος απήχθη ενώ βρισκόταν στο Ντουμπάι και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κιγκάλι. “Πιστεύουμε ότι έπεσε θύμα απαγωγής διότι ποτέ δεν επέστρεφε με τη δική του θέληση στη Ρουάντα”, δήλωσε προσφάτως στο BBC η κόρη του κατηγορούμενου για τρομοκρατία Ρουσεσαμπαγκίνα. Ο 66χρονος ζει στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ, όπου έχει τιμηθεί από το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμή του έθνους, από τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2005. Το 2010, ο Ρουσεσαμπαγκίνα μίλησε ενάντια στη φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτορ Ινγκαμπίρε και πριν από τέσσερα χρόνια ανακοίνωσε μια πολιτική εκστρατεία κατά της κυβέρνησης της χώρας, την οποία χαρακτήρισε δικτατορία.

Η ιστορία του “Hotel Rwanda”

Στην ταινία του 2004 “Hotel Rwanda” παρουσιάζεται η ιστορία του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ενός μεσοαστού της φυλής των Χούτου που ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα από την φυλή των Τούτσι. Σύμφωνα με την ταινία ο Ρουσεσαμπαγκίνα ως διευθυντής του ξενοδοχείου ‘Mille Collines’ στο Κιγκάλι χρησιμοποιείσαι τις γνωριμίες του και την επιρροή του για να δωροδοκήσει και να πείσει στρατιωτικούς αξιωματούχους να προστατεύσουν και να φυγαδεύσουν έως και 1.200 πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Ρουάντα.

Επιζώντες της γενοκτονίας στη Ρουάντα, μέλη της φυλής Ιμπούκα, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα υπερβάλλει για τον ρόλο που πραγματικά διαδραμάτισε στη διάσωση των προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στο ξενοδοχείο του. Πολλοί αποκαλούν τον Ρουσεσαμπαγκίνα τον “Αφρικανό Σίντλερ”, ενώ η κυβέρνηση της Ρουάντας επίσης αμφισβητεί την ιστορία και τη δική του εκδοχή των γεγονότων εκείνης της περιόδου. Στην ταινία ο Αμερικανός ηθοποιός Ντον Τσιντλ είναι αυτός που υποδύεται τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα