ΑΘΗΝΑ
19:05
|
26.04.2024

Τις ανησυχίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής διασκέδασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ “διασκεδάζοντας” όλο τον κόσμο με την ατάκα: “Δεν νομίζω ότι η επιστήμη […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις ανησυχίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής διασκέδασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ “διασκεδάζοντας” όλο τον κόσμο με την ατάκα: “Δεν νομίζω ότι η επιστήμη γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει. Στο τέλος, θα δροσίσει. Περιμένετε και θα δείτε”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε χθες στην Καλιφόρνια με αφορμή τις δασικές πυρκαγιές που για άλλη μια χρονιά κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις γης στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Από τις αρχές του Αυγούστου τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν γίνει στάχτη στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου εμμένει ότι για τις πυρκαγιές ευθύνεται η κακή διαχείριση των δασών. Από την αρχή της θητείας του μέχρι του σήμερα είναι ένας συνεπής αρνητής των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Τη Δευτέρα ο πολιτικός αντίπαλος και προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, αποκάλεσε τον Τραμπ “εμπρηστή του κλίματος”.

Ο Τραμπ είναι ο πρόεδρος που απέσυρε τις ΗΠΑ το 2017 από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Το 2018 άσκησε δριμύτατη κριτική στις αρχές της Καλιφόρνιας – προπύργιο των Δημοκρατικών – για τον τρόπο διαχείρισης των δασών τους φέρνοντας ως παράδειγμα τη Φινλανδία που αποψίλωσε και καθάρισε τα δάση της για να μειώσει τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Τι άλλο είπε ο Τραμπ για το κλίμα

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν η κλιματική αλλαγή είναι παράγοντας για την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: “Πιστεύω ότι είναι περισσότερο θέμα διαχείρισης”. Ανέφερε ότι κι άλλες χώρες ή περιοχές αντιμετωπίζουν μεγάλες δασικές πυρκαγιές κάθε χρόνο, όπως για παράδειγμα η Αυστραλία και η Βραζιλία στον Αμαζόνιο, αλλά το επίπεδο των πυρκαγιών στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικό.

“Δεν έχουν προβλήματα σαν αυτό στην Καλιφόρνια. Έχουν πολύ εύφλεκτα δέντρα, αλλά δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα”. Και πρόσθεσε: “Όταν θίγετε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, πιστεύετε ότι η Ινδία θα αλλάξει τους τρόπους της; Θα αλλάξει η Κίνα; Ή πιστεύετε ότι θα αλλάξει η Ρωσία; ” Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποκαλέσει στο παρελθόν την κλιματική αλλαγή “μύθευμα”, “ανύπαρκτη” και “ανέξοδη φάρσα”, αλλά και συνάμα ένα “σοβαρό θέμα”.  

«Στην πραγματικότητα δεν θα δροσίσει, κύριε πρόεδρε. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική», απάντησε στο Twitter ο Γουέιντ Κράουφουτ, τοπικός αξιωματούχος της υπηρεσίας προστασίας φυσικών πόρων στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, συνοδεύοντας το μήνυμά του με ένα γράφημα που εικονίζει την αύξηση της θερμοκρασίας στην αμερικανική πολιτεία.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα