ΑΘΗΝΑ
14:32
|
04.12.2023
Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση στη Μ. Ανατολή χωρίς τη λύση του Παλαιστινιακού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία εκτιμά πως η επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης παραμένει ένας όρος κλειδί για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής μετά τις ιστορικές συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον.

“Σημειώνοντας τις προόδους στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και διάφορες αραβικές χώρες, δηλώνουμε πως το παλαιστινιακό πρόβλημα διατηρεί όλη τη βαρύτητά του”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Θα ήταν λάθος να σκεφτούμε πως μπορούμε να αναμένουμε μια ισχυρή σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή χωρίς την επίλυση [του προβλήματος αυτού]”, υπογραμμίζει το υπουργείο, καλώντας τους διάφορους παράγοντες σε “συντονισμένες προσπάθειες” προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.

“Η Ρωσία είναι έτοιμη για αυτή την κοινή εργασία” στο πλαίσιο του Κουαρτέτου –μιας ομάδας διεθνών μεσολαβητών που αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη– και σε συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο, διευκρινίζει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψε προχθές, Τρίτη, στην Ουάσινγκτον με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν συμφωνίες που ανατρέπουν τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Αυτές οι δύο αραβικές χώρες είναι οι πρώτες που αναγνωρίζουν το Ισραήλ μετά τις συμφωνίες ειρήνης με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως και άλλα αραβικά κράτη θα ακολουθήσουν “πολύ σύντομα” το παράδειγμα αυτό, αναφερόμενος ακόμη και στη Σαουδική Αραβία, “όταν έρθει η ώρα”.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει “καμία ειρήνη” στη Μέση Ανατολή χωρίς τον “τερματισμό της κατοχής” των Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα