ΑΘΗΝΑ
12:41
|
13.05.2024

Ιστορική ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν καθώς οι μητέρες απέκτησαν επιτέλους το δικαίωμα το όνομά τους να αναγράφεται στις ταυτότητες των παιδιών […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιστορική ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν καθώς οι μητέρες απέκτησαν επιτέλους το δικαίωμα το όνομά τους να αναγράφεται στις ταυτότητες των παιδιών τους. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι υπέγραψε το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία για την οποία αγωνίζονταν εδώ και τρία χρόνια οι γυναικείες οργανώσεις στη χώρα.

Μέχρι σήμερα, η αφγανική νομοθεσία προέβλεπε την αναγραφή του ονόματος μόνο του πατέρα στις εθνικές ταυτότητες. Η χρήση ενός γυναικείου ονόματος σε δημόσιο χώρο στο Αφγανιστάν θεωρείται κατακριτέα και αποτελεί προσβολή. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που γυναίκες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού γιατί είχαν τολμήσει να χρησιμοποιούσαν το ονόμά τους για μια ιατρική ή φαρμακευτική συνταγή, όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά του το BBC.

Στο πληγωμένο από πολέμους και από την παρουσία ξένων δυνάμεων Αφγανιστάν οι χιλιάδες χήρες δίνουν μάχη για να πιστοποιήσουν και το αυτονόητο δικαίωμα της κηδεμονίας των παιδιών τους. Ακόμη και σε τάφους δεν αναγράφεται το όνομα της γυναίκας που απεβίωσε αλλά κάποιου άνδρα συγγενή της.  

Η διαδικτυακή εκστρατεία με χάσταγκ #ΠούΕίναιτοΌνομάΜου ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο για την αναγνώριση των μητέρων του Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα