ΑΘΗΝΑ
02:35
|
20.05.2024

Στους δρόμους καίγοντας κάδους εκδήλωσαν την οργή τους για το δεύτερο lockdown στο Ισραήλ ομάδες υπερορθόδοξων Εβραίων το Σαββατοκύριακο που γιορτάστηκε η εβραϊκή Πρωτοχρονιά. Κάτοικοι […]

Israeli border police officers scuffle with Ultra orthodox jews during a protest against the closure on the Romema and Kiryat Belz neighborhoods in Jerusalem that is currently under a lock down in an attempt to prevent the spread of the Coronavirus, on July 13, 2020. Photo by Olivier Fitoussi/Flash90 *** Local Caption *** ירושלים מחסום קריית בעלזא רוממה חרדים משטרה כביש הפגנה סגר שכונות חרדים חיילים שוטרים
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στους δρόμους καίγοντας κάδους εκδήλωσαν την οργή τους για το δεύτερο lockdown στο Ισραήλ ομάδες υπερορθόδοξων Εβραίων το Σαββατοκύριακο που γιορτάστηκε η εβραϊκή Πρωτοχρονιά.

Κάτοικοι στην Ιερουσαλήμ και στο Μπένι Μπρακ διαδήλωσαν κατά των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του νέου κορονοϊού. Το lockdown τέθηκε σε ισχύ την παραμονή της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς και αναμένεται να αρθεί την τελευταία ημέρα της γιορτής του Σουκότ, γύρω στις 9 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν ο περιορισμός των μετακινήσεων, συγκεκριμένα δεν θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες για περισσότερο από 500 μέτρα μακριά από τα σπίτια τους. Αυτό εμπόδισε πολλούς να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά μαζί με συγγενικά πρόσωπα που ήταν επί της ουσίας η αφορμή για τις έντονες διαμαρτυρίες.

Στην πόλη Μπέι Μπρακ οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, αποκαλώντας τους “ναζί”. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα άτομο για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Επικεφαλής της κοινότητας των υπερορθόδοξων δήλωσε στους “Τάιμς του Ισραήλ” ότι η διαμαρτυρία είναι μια έκφραση οργής για τις καταστροφικές συνέπειες της καραντίνας στους θεσμούς της θρησκείας, της οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Εκατοντάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ. Κάποιοι μάλιστα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Ένα άτομα συνελήφθη καθώς επιχείρησε να σπάσει τον κλοιό των αστυνομικών οδηγώντας το αυτοκίνητό του προς το μέρος τους.


Το παράδοξο είναι ότι οι μεν μετακινήσεις απαγορεύονται οι, δε, διαμαρτυρίες επιτρέπονται εφόσον κι αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Ως εκ τούτου πολλοί έσπασαν την καραντίνα και ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου λέγοντας ότι πηγαίνουν σε διαμαρτυρία. Από την αρχή της πανδημίας στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί περίπου 188. 000 κρούσματα κορονοϊού και τουλάχιστον 1.256 θάνατοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα