ΑΘΗΝΑ
23:38
|
19.04.2024
Στην Κωνσταντινούπολη οι "διερευνητικές επαφές"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνεται η έναρξη του ελληνοτουρκικού «παζαριού» στην Κωνσταντινούπολη, δίχως ωστόσο, να ανακοινωθεί επί του παρόντος συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η εξέλιξη καταγράφεται λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την απόφαση της ΕΕ να αναβάλλει την αυριανή διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με αφορμή την εκδήλωση κρούσματος στο περιβάλλον του τελευταίου.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί η χτεσινή απόφαση της Κύπρου να απειλήσει με άσκηση βέτο σε σχέδιο απόφασης της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, εάν δεν ληφθούν ανάλογα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας με αφορμή τις επιθετικές ενέργειες τής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα τουρκική προκλητική Navtex κοντά στη Λήμνο!

Από την άλλη δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τη στάση «σκωτσέζικου ντους» που τηρεί τις τελευταίες ώρες η Τουρκία σε μία προσπάθεια να σκληρύνει το παζάρι, πριν καν αυτό καλά-καλά αρχίσει.

Πριν περάσει ένα δίωρο από την τηλεδιάσκεψη του Ερντογάν με Μέρκελ και Μισέλ, η Άγκυρα, συνεχίζοντας την παρελκυστική πολιτική,  εξέδωσε νέα Navtex κοντά στο νησί της Λήμνου, επαναφέροντας την απαίτηση περί αποστρατικοποίησης.

Μάλιστα ο σταθμός της Σμύρνης του Τουρκικού Γραφείου Πλοήγησης, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας επικαλείται την… «παραβίαση του καθεστώτος περί μη στρατιωτικοποίησης» του νησιού με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη αποδεικνύει τη ρευστότητα των εξελίξεων αλλά και όσων μέλλει ακόμη να δούμε, εάν και όταν, ξεκινήσουν κάποτε οι ελληνοτουρκικές «διερευνητικές επαφές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα