ΑΘΗΝΑ
06:22
|
26.04.2024

Σε προσωπικές ατζέντες και πιέσεις συνδικαλιστικών φορέων αποδίδει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τη σύσσωμη παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε προσωπικές ατζέντες και πιέσεις συνδικαλιστικών φορέων αποδίδει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τη σύσσωμη παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

“Δυστυχώς, η πίεση που ασκήθηκε στο ΔΣ από συνδικαλιστικούς φορείς, με αφορμή το Ειδικό Πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας, λόγω του κορονοϊού, ήταν πιεστική και ασφυκτική, οδηγώντας στην παραίτησή του, πριν από την ολοκλήρωση του Ειδικού Προγράμματος το οποίο προικοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ με γενναία χρηματοδότηση, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της δοκιμαζόμενης κινηματογραφικής κοινότητας”, δήλωσε η κ. Μενδώνη ευχαριστώντας τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. για τις υπηρεσίες που προσέφεραν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Απευθυνόμενη στις καταγγελίες περί “μη νόμιμων διαδικασιών και κατάφωρων κραυγαλέων παραβιάσεων της αρχής ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού στη νέα δεύτερη φάση του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου”, οι οποίες εκφράστηκαν από τον νομικό σύμβουλο του ΕΚΚ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τις απέδωσε σε ιδιωτικές σκοπιμότητες: “Η πρώτη φάση έτρεξε από το ΕΚΚ, το οποίο ενήργησε, όσο γρήγορα του επέτρεπαν οι δομές του, ακολουθώντας τις υποδείξεις του νομικού του συμβούλου. Δηλαδή, του ίδιου νομικού, ο οποίος σήμερα εκφράζει επιφυλάξεις για τη λύση που προτάθηκε για τη διάσωση του ειδικού προγράμματος, αντιμετωπίζοντας την αξιολόγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την λογική της λοταρίας και των πιθανοτήτων της στατιστικής. Διατηρούνται σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα και την σκοπιμότητα των όσων αναφέρει στην από 21.9.2020 εισήγησή του, την οποία ζήτησε και έλαβε η Υπουργός, αφενός, επειδή οι υπάρχουσες νομικές εισηγήσεις δεν συντάσσονται με τις απόψεις του, και αφετέρου, επειδή η νομική του αξιολόγηση περιορίστηκε σε δύο γραμμές πράγμα που δεν επιτρέπει να εξεταστεί η υπαγωγή, στην οποία προέβη”.

Η Υπουργός πρόσθεσε ότι “το ΥΠΠΟΑ θα λάβει όποια μέτρα χρειαστούν προκειμένου το ΕΚΚ να απαλλαγεί από βυζαντινισμούς, σκιές και προσωπικές ατζέντες, οι οποίες υπονομεύουν το κοινό καλό της κινηματογραφικής κοινότητας έναντι της ιδιοτέλειας, όποια μορφή και αν αυτή έχει”.

Τέλος, ανακοίνωσε πως, σε συνεργασία με το νέο ΔΣ το οποίο θα οριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα προχωρήσουν αμέσως όλες οι απαραίτητες νομοθετικές και άλλες ενέργειες που θα το  θωρακίσουν, ώστε αφενός να ανταποκρίνεται στον ιδρυτικό του σκοπό και αφετέρου να λειτουργεί αποτελεσματικά και αδιάκοπα, χωρίς καθυστερήσεις, εντάσεις και αγκυλώσεις. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα