ΑΘΗΝΑ
08:53
|
26.04.2024

Εταιρείες που ελέγχονται από τον ιδιοκτήτη και μεγαλομέτοχο της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς , φέρονται να έχουν δωρίσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε αμφιλεγόμενο ίδρυμα Εβραίων εποίκων […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εταιρείες που ελέγχονται από τον ιδιοκτήτη και μεγαλομέτοχο της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς , φέρονται να έχουν δωρίσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε αμφιλεγόμενο ίδρυμα Εβραίων εποίκων που έχει κατηγορηθεί για τον εκτοπισμό πολλών οικογενειών Παλαιστίνιων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό προκύπτει από διαρροή εγγραφών που έχουν περιέλθει σε γνώση της Αραβικής Υπηρεσίας του BBC.

Ο δισεκατομμυριούχος Ρώσος “ολιγάρχης”, ο οποίος απέκτησε την ισραηλινή ιθαγένεια το 2018, είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο στο Ισραήλ. Ο Αμπράμοβιτς έχει δωρίσει, όπως αναφέρει δημοσίευμα στον Γκάρντιαν (Guardian), μεγάλα ποσά για την έρευνα και την ανάπτυξη προγραμμάτων αλλά και σε επενδύσεις τοπικών εταιρειών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αραβική Υπηρεσία του BBC τέσσερις εταιρείες, τις οποίες κατέχει ή ελέγχει ο Αμπράμοβιτς με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, φέρονται να έχουν χρηματοδοτήσει με ποσό μεγαλύτερο των 100 εκ. λιρών το ίδρυμα Ελάντ, το οποίο στηρίζει τη δημιουργία εβραϊκών οικισμών στην παλαιστινιακή περιοχή Σιλουάν, στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ίδια οργάνωση χαίρει της στήριξης της κυβέρνησης του Ισραήλ και εδώ και χρόνια επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας των Εβραίων εποίκων στην περιοχή σε βάρος των Αράβων κατοίκων της.

Η οργάνωση Έλαντ βρίσκεται επίσης πίσω από τη λειτουργία ενός αρχαιολογικού χώρου, πόλος έλξης τουριστών τα τελευταία χρόνια,  που με το πρόσχημα της “ανάδειξης της βιβλικής πόλης του Δαβίδ” ενισχύει στο μέγιστο βαθμό τον εποικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και την εκδίωξη των Παλαιστινίων κατοίκων της. Πριν από πέντε χρόνια 23 παλαιστινιακές κατοικίες στη Σιλουάν κατασχέθηκαν από το ίδρυμα Ελάντ, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των Παλαιστινίων που συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους. 

Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν επίσης επικριθεί από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζουν ότι η ισραηλινή οργάνωση εσκεμμένα αγνοεί την ποικιλόμορφη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου προβάλλοντας μόνο το “αφήγημα της εβραϊκής γης” με στόχο να αποσυνδεθεί ο τόπος από τις παλαιστινιακές του ρίζες.  

Σήμερα στην περιοχή του Σιλούν έχουν εγκατασταθεί περίπου 450 έποικοι δίπλα στους περίπου 10.000 Παλαιστίνους κατοίκους της περιοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα