ΑΘΗΝΑ
02:12
|
18.04.2024

Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην δεσμευτεί κατηγορηματικά, την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της […]

White House press secretary Kayleigh McEnany speaks during a press briefing at the White House, Tuesday, May 26, 2020, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην δεσμευτεί κατηγορηματικά, την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη ενεργοποίησε τα κάπως αργά «αντανακλαστικά» ηγετικών στελεχών Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Παράλληλα προκάλεσε απόψε την ακόλουθη, σχετικώς «σιβυλλική», δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι Μακένανι πως «ο πρόεδρος θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας. Δεν θέλει να απαλλαχθεί από τη μαζική, επιστολική ψήφο».

Είχε προηγηθεί «βροχή» δηλώσεων από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές υπέρ της «ειρηνικής μεταβίβασης» της εξουσίας που, όπως σημείωσαν, κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.

Πιο χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση που έκανε στο Τουίτερ ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Όπως είπε «ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοέμβρη θα ορκιστεί κανονικά στις 20 Ιανουαρίου. Θα γίνει συντεταγμένη μετάβαση όπως γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792».

Παρόμοια ήταν η αντίδραση της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων (όπου έχουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί). Η Πελόζι δήλωσε πως είναι πολύ λυπηρό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να θέτει τέτοιο ζήτημα.

«Τι θα σκέφτονταν οι Πατέρες του Έθνους μας; Ηρεμήστε κύριε Πρόεδρε. Οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε Βόρεια Κορέα, ούτε Ρωσία, Σαουδική Αραβία ή κάποια από τις άλλες χώρες με ισχυρούς ηγέτες που θαυμάζετε» είπε απόψε σε συνέντευξη Τύπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα