ΑΘΗΝΑ
16:45
|
26.04.2024

Την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επαναφέρει η Άγκυρα μετά την αποψινή τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, παρόντος του Τούρκου προέδρου […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επαναφέρει η Άγκυρα μετά την αποψινή τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, παρόντος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Καλούμε τις χώρες που στρατιωτικοποιούν τα νησιά με καθεστώς αποστρατικοποίησης ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες να κινούνται με κοινή λογική» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου υποστηρίζεται πως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο «η Τουρκία στηρίζει τον δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών ενέργειας στην περιοχή και πρωτίστως είναι υπέρ του διαλόγου».

Ακολούθως υποστηρίζεται πως η Τουρκία διατηρεί «μία στάση στο ίδιο πλαίσιο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και τάσσεται «σε κάθε περιφερειακή και παγκόσμια διαφορά υπέρ των δικαιωμάτων, του δικαίου και της δικαιοσύνης».

Σε επόμενο σημείο επισημαίνεται η έκκληση της Άγκυρας στην ΕΕ και σε όλους τους θεσμούς και «τα κράτη που παρεμβαίνουν στις διαφορές» να σεβαστούν αυτή την στάση αρχής της χώρας μας καθώς και τα «δικαιώματα και συμφέροντα» του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Το ΣΕΑ επιβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Συρία και Λιβύη με το πρόσχημα πως έτσι στηρίζει «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την εγκαθίδρυση σταθερότητας στο πλαίσιο της νομιμότητας» στο όνομα τάχα επίτευξης «ειρήνης και ευημερίας σε αυτές τις χώρες».

Αξίζει να επισημανθεί πως μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, διέψευσε την ύπαρξη επίσημου αμερικανικού σχεδίου αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στο πλαίσιο ικανοποίησης ανάλογης απαίτησης της Τουρκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα