ΑΘΗΝΑ
06:43
|
26.04.2024

Την ανταλλαγή δεσμεύσεων για μη παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική κάθε χώρας πρότεινε στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπλέον ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανταλλαγή δεσμεύσεων για μη παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική κάθε χώρας πρότεινε στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπλέον ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος για την υπογραφή μιας συμφωνίας για την αποτροπή “συμβάντων στον τομέα της πληροφορίας”.

Σε ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πούτιν δίνει στην Ουάσινγκτον την ευκαιρία για την έναρξη ενός διαλόγου ευρείας κλίμακας πάνω σε θέματα που επηρεάζουν τις διμερείς τους σχέσεις.  

«Μια από τις σημερινές στρατηγικές προκλήσεις είναι ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης στον ψηφιακό τομέα. H ευθύνη για την πρόληψη βαραίνει τους βασικούς “παίκτες” στον τομέα της διασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών. Από αυτή την άποψη, θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να απευθυνθούμε στις ΗΠΑ με μια πρόταση για να συμφωνήσουμε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρακτικών μέτρων ώστε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας στον τομέα της ασφάλειας στη χρήση της πληροφορίας και στις τεχνολογίες της επικοινωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. 

Ο κ. Πούτιν πρότεινε την επαναφορά ενός “κανονικού, μεγάλης κλίμακας, διμερούς διαλόγου υψηλού επιπέδου για τα σημαντικά θέματα της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών”, με τη διατήρηση της αποτελεσματικής λειτουργίας των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών, όπως τα Κέντρα Μείωσης Πυρηνικού Ρίσκου, οι Ομάδες Ετοιμότητας για την Ασφάλεια Υπολογιστών και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και της πληροφορίας. Σημείωσε ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν στόχο την “οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών”.

Υπενθυμίζεται ότι όπως και στις εκλογές του 2016, η Ουάσινγκτον έχει ήδη αρχίσει να υπαινίσσεται ότι η Μόσχα προσπαθεί να εμπλακεί στην προεκλογική διαδικασία.

Προσφάτως ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBI), Κρίστοφερ Ρέι κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Μόσχα επιχειρεί να παρέμβει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών με μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που αυτή τη φορά έχει πρωταρχικό στόχο τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάιντεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τις κατηγορίες του Κρίστοφερ Ρέι ως “παντελώς αβάσιμες” υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαβάλλουν τη Μόσχα για πολιτικούς σκοπούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα