ΑΘΗΝΑ
05:28
|
19.04.2024

Χωρίς προαπαιτούμενα και με επανέναρξης το σημείο απ’ όπου σταμάτησαν το 2016 προτείνει η Άγκυρα για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Αθήνα μέσω του εκπροσώπου […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίς προαπαιτούμενα και με επανέναρξης το σημείο απ’ όπου σταμάτησαν το 2016 προτείνει η Άγκυρα για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Αθήνα μέσω του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. “Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν”, δήλωσε ο κ. Καλίν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) που επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι “θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό”.

Η διαδικασία ξεκίνησε το 2002 για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016.

Εκτός από τις διερευνητικές επαφές που θα συνεχιστούν εκεί απ’ όπου σταμάτησαν το 2016, ο Καλίν ανέφερε ακόμη δύο επίπεδα συζητήσεων:

  •  Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ στρατιωτικών και
  •  Πολιτικές διαβουλεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται θέματα Οικονομίας, Τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και όπως είπε, θέμα μειονοτήτων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καλίν, στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται επίσης θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων. Στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα.

Σημείωσε ότι “έχουν γίνει μια σειρά επαφές γι’ αυτό και αυτή τη βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ”, αλλά διευκρίνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την έναρξη των των διερευνητικών συνομιλιών.

Τέλος, για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα