ΑΘΗΝΑ
08:13
|
10.05.2024

Το θέμα: ο κορονοϊός. Η κατάσταση: επείγουσα. Οι λύσεις: ποικίλες όσα και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Στην 75η ετήσια σύσκεψη Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το θέμα: ο κορονοϊός. Η κατάσταση: επείγουσα. Οι λύσεις: ποικίλες όσα και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Στην 75η ετήσια σύσκεψη Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας κλήθηκαν να μιλήσουν για μια υγειονομική κρίση, μια πανδημία, και πώς το κάθε κράτος και η πολιτική του οραματίζεται την έξοδο από αυτήν.

Απέναντι στις προκλήσεις του κορονοϊού ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ ήταν αυτός που απηύθυνε σε πολλά σημεία της ομιλίας του έκκληση για παραμερισμό των διαφωνιών και για αποδοχή της διαφορετικότητας. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της μικρής νησιωτικής Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, μίλησε για την ενότητα των εθνών που “απειλείται συνεχώς”.

Τόσο η Κίνα όσο και η Κούβα έχουν απέναντι τους ένα σταθερό αντίπαλο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Αβάνα βιώνει τον οικονομικό στραγγαλισμό και απομονωτισμό εδώ και χρόνια, ενώ το Πεκίνο είδε τις εμπορικές του σχέσεις με τις ΗΠΑ να αλλάζουν τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ με το δόγμα “Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά”.  

“Να ξεπεράσουμε τις ιδεολογικές διαφωνίες και να μην πέσουμε στην παγίδα της ‘σύγκρουσης πολιτισμών’. Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε την ανεξάρτητη επιλογή της αναπτυξιακής πορείας και του μοντέλου μιας χώρας. Ο κόσμος είναι ποικιλόμορφος από την φύση του, και πρέπει να μετατρέψουμε αυτήν την ποικιλομορφία σε μόνιμη πηγή έμπνευσης που καθοδηγεί την ανθρώπινη πρόοδο. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι ανθρώπινοι πολιτισμοί θα παραμείνουν πολύχρωμοι και διαφοροποιημένοι”, τόνισε ο Σι Τζιπίνγκ από το βήμα του ΟΗΕ. Και πρόσθεσε: “Είναι φυσικό οι χώρες να έχουν διαφορές. Αυτό που έχει σημασία είναι να τα αντιμετωπίσουμε μέσω διαλόγου και διαβούλευσης. Οι χώρες μπορεί να ανταγωνίζονται, αλλά ο ανταγωνισμός αυτός πρέπει να είναι θετικός και υγιής. Στον ανταγωνισμό, οι χώρες δεν πρέπει να παραβιάζουν τα ηθικά πρότυπα και πρέπει να συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανόνες. Ειδικότερα, οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να δρουν σαν μεγάλες χώρες. Θα πρέπει να παρέχουν περισσότερα παγκόσμια δημόσια αγαθά, να αναλαμβάνουν τις δέουσες ευθύνες τους και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών”.

Ο πρόεδρος της Κούβας ήταν πιο άμεσος και δεν δίστασε να αποκαλέσει τις ΗΠΑ ως την ηγέτιδα χώρα των πολεμικών πολιτικών του ιμπεριαλισμού: “Παραδόξως, η χώρα στην οποία βρίσκεται η έδρα του ΟΗΕ απέχει επίσης από θεμελιώδεις διεθνείς συνθήκες, όπως η Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, απορρίπτει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που επιτεύχθηκε με συναίνεση, προωθεί τους εμπορικούς πολέμους, τερματίζει τη δέσμευσή της με τα διεθνή μέσα ελέγχου του αφοπλισμού, στρατιωτικοποιεί τον κυβερνοχώρο, επεκτείνει τον εξαναγκασμό και μονομερείς κυρώσεις εναντίον όσων δεν υποκύπτουν στα σχέδιά της και υποστηρίζει την αναγκαστική ανατροπή των κυρίαρχων κυβερνήσεων μέσω μη συμβατικών πολεμικών μεθόδων”.

Μπορείτε να διαβάστε ολόκληρες τις ομιλίες των προέδρων Σι Τζιπίνγκ και Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ εδώ και εδώ σε εξαιρετική μετάφραση στα ελληνικά από την ιστοσελίδα GuernicaEu.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα