ΑΘΗΝΑ
01:33
|
20.05.2024
Την ώρα που το διεθνές άστρο των ΗΠΑ να χάνει την παλιά του λάμψη, αυξάνεται η επιρροή χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Από αντιαμερικανική διαδήλωση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φθίνει διεθνώς η δημοτικότητα των ΗΠΑ σε ρόλο «παγκόσμιας υπερδύναμης» και δη σε χώρες όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμανικού θρησκεύματος.

Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα 2024 Democracy Perception Index που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και έγινε σε 53 χώρες με βάση τις απαντήσεις αντιπροσωπευτικού δείγματος 63.000 ανθρώπων.

Στην τάση αυτή συμμετέχουν και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καθώς καταγράφηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν πως σε πολλές δυτικές ευρωπαϊκές χώρες επικρατεί αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ.

Τέτοια τάση καταγράφεται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία.

Από την άλλη, θετική αντίληψη για την Κίνα έχουν ολοένα και περισσότερες χώρες σε Ασία, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική.

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει και η Ρωσία μετά τις δυσμενείς αντιδράσεις που προκάλεσε πριν δύο χρόνια η επίθεση στην Ουκρανία, με εξαίρεση χώρες της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την καλύτερη εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό την έχουν οι πολίτες σε Κένυα, Νιγηρία, Βιετνάμ, Ινδία, Φιλιππίνες, Ουκρανία, Κολομβία, Πολωνία, Ισραήλ, Περού, Βενεζουέλα, Νότια Κορέα, Βραζιλία και Χονγκ Κονγκ.

Αντίθετα, τη χειρότερη άποψη για τις ΗΠΑ έχουν οι πολίτες σε Κίνα, Ρωσία, Ινδονησία, Αυστρία, Τουρκία, Μαλαισία, Ελβετία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Αυστραλία, Βέλγιο και Καναδά.

Περί Δημοκρατίας…

Σε ό,τι αφορά τη σημασία της Δημοκρατίας αυτή παραμένει ως αξία υψηλότερη στην Ελλάδα (την κοιτίδα της) με 94%, ενώ ο μέσος όρος του ποσοστού διεθνώς είναι 84%. Το χαμηλότερο ποσοστό περί της σημασίας της Δημοκρατίας είναι το 63% και καταγράφεται στο Ιράν.

Ενδιαφέρον είναι επίσης πως μολονότι οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν την μεγαλύτερη εκτίμηση για τη Δημοκρατία, είναι και ο λαός που θεωρεί πως απολαμβάνει τη λιγότερη δημοκρατία στη χώρα του (43%).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα