ΑΘΗΝΑ
20:13
|
08.05.2024

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αξιοποίησε την αφορμή της διήμερης επίσκεψής του σε Θεσσαλονίκη και Σούδα για να ρίξει το αναμενόμενο «βιτριόλι» κατά της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αξιοποίησε την αφορμή της διήμερης επίσκεψής του σε Θεσσαλονίκη και Σούδα για να ρίξει το αναμενόμενο «βιτριόλι» κατά της Ρωσίας και σε ό,τι αφορά την πανδημία, και σε ό,τι αφορά το ρόλο του πατριαρχείου της Μόσχας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η συνεργασία μας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφαλείας σήμερα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφιλίωση στη χώρα. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε τη στενότερη συνεργασία για να ξεπεράσουμε προκλήσεις, που θέτει η Ρωσία μέσω δραστηριοτήτων κακόβουλης επιρροής, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης για την πανδημία και η προσπάθεια ανάμιξης στην Ορθόδοξη Εκκλησία» είπε σε χαρακτηριστικό απόσπασμα των κοινών δηλώσεων που έκανε νωρίτερα σήμερα στη Σούδα μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αναφορές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε βάρος της Ρωσίας δεν υιοθετήθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό που, όπως φάνηκε, απέφυγε να αναφερθεί σε αυτά τα δύο θέματα (σ.σ. ρόλος της Ρωσίας σε πανδημία και Ορθόδοξη Εκκλησία).

Η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις Πομπέο προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, που παρατήρησε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να σύρουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Αυτού του είδους η αντιρωσική υστερία δύσικολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στο φίλο ελληνικό λαό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα