ΑΘΗΝΑ
09:33
|
29.06.2024

Πριν από 20 χρόνια η μεταλλευτική εταιρεία Rio Tinto, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, εγκατέλειψε ένα από τα ορυχεία της στην Παπούα Νέα Γουινέα και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν από 20 χρόνια η μεταλλευτική εταιρεία Rio Tinto, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, εγκατέλειψε ένα από τα ορυχεία της στην Παπούα Νέα Γουινέα και από τότε μέχρι σήμερα τα απόβλητά της “δηλητηριάζουν” τα ποτάμια και τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιωτικού κράτους στην Ωκεανία.

Περισσότεροι από 150 πολίτες του Μπουγκαινβίλ υπέβαλαν καταγγελία κατά του βρετανό-αυστραλιανού μεταλλευτικού ομίλου στις αρχές της Αυστραλίας. Στην καταγγελία τους υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι που ζουν κοντά στο εγκαταλελειμμένο ορυχείο παρουσιάζουν προβλήματα υγείας από τα μεταλλευτικά απόβλητα (κυρίως χαλκού και χρυσού).

“Ο χαλκός δηλητηριάζει τα ποτάμιά μας, τα σπίτιά μας είναι γεμάτα σκόνη και τα παιδιά μας αρρωσταίνουν από τη ρύπανση”, καταγγέλλει μέλος του τοπικού κοινοβουλίου.

Ο όμιλος Rio Tinto ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συζητήσει το πρόβλημα με τους σημερινούς ιδιοκτήτες του ορυχείου και με εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας. Στις αρχές του μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η ανατίναξη δύο αρχαίων καταφυγίων σε βράχους στην Αυστραλία. Τα καταφύγια ήταν μεγάλης πολιτιστικής σπουδαιότητας για τους ιθαγενείς και η εταιρεία έχει ανοίξει έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή τους. 

Το ορυχείο Πανγκούνα για την εξόρυξη χαλκού και χρυσού ήταν από τα μεγαλύτερα στην περιοχή τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Έκλεισε μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινότητας για την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής. Η εταιρεία Rio Tinto παρέδωσε το μετοχικό της μερίδιο στην κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι είναι ευθύνη της Rio Tinto ο καθαρισμός της περιοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα