ΑΘΗΝΑ
08:37
|
26.04.2024

Η Ένωση των Αυτοχθόνων του Αμαζονίου του Ισημερινού (FCUNAE) καταδικάζει την προσωρινή κράτηση στελεχών της από τις αστυνομικές δυνάμεις, η οποία είχε στόχο να τους […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ένωση των Αυτοχθόνων του Αμαζονίου του Ισημερινού (FCUNAE) καταδικάζει την προσωρινή κράτηση στελεχών της από τις αστυνομικές δυνάμεις, η οποία είχε στόχο να τους εμποδίσει να μεταβούν στην πρωτεύουσα Κίτο για να καταθέσουν καταγγελία στο Δικαστικό Συμβούλιο για την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκαλέσει στην περιοχή τους η πετρελαιοκηλίδα του Απριλίου.   

Ο πρόεδρος της FCUNAE Κάρλος Χίπα εξήγησε στο πρακτορείο Telesur ότι η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει την άφιξη του λεωφορείου που μετέφερε την αντιπροσωπεία των αυτοχθόνων στο Κίτο. Μετά από την παρέμβαση της νομικής ομάδας της Ένωσης τα στελέχη της αφέθηκαν ελεύθερα, η αντιπροσωπεία κατέθεσε την καταγγελία της και πραγματοποίησε μια μικρή διαμαρτυρία έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Οι αυτόχθονες ζητούν να μάθουν γιατί το δικαστήριο στην επαρχία Ορελάνα δεν έχει ακόμα καταλήξει σε απόφαση για την αγωγή που απέρριψε στις αρχές του Σεπτεμβρίου το κατώτερο δικαστήριο. Στις 1 Σεπτεμβρίου ο δικαστής Χαϊμέ Ονιά αποφάσισε αρνητικά στην αγωγή των 105 κοινοτήτων Kichwa που πλήττονται από τη διαρροή, με την οποία ζητούσαν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση του Ισημερινού και τις υπεύθυνες εταιρείες πετρελαίου.


Η πρόσφατη πετρελαιοκηλίδα, την οποία οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι ήταν η μεγαλύτερη στον Ισημερινό εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ξεκίνησε όταν μια κατολίσθηση έσπασε δύο αγωγούς πετρελαίου. Οι περισσότεροι από 27.000 αυτόχθονες που ζουν κατά μήκος των ποταμών Κόκα και Νάπο δεν μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν ή να ψαρεύουν στη δική τους επικράτεια λόγω του πετρελαίου στο νερό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα