ΑΘΗΝΑ
04:17
|
19.04.2024
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να εφαρμόσει την πολιτική του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Άρθρο της Gelena Giakovleva στην ιστοσελίδα της ROSSISKAYA GAZETTA αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως για την υλοποίηση των πολιτικών του σχεδίων, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη δήλωση του επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων και ΜΜΕ του Πατριαρχείου Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα.


Ο κ. Λεγκόιντα αναφέρθηκε τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του αμερικανικού ΥΠΕΞ, όπου αποκαλύπτεται ότι ο Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε συμφωνία “για να εξεταστούν οι δυνατότητες μιας περισσότερο στενής συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Ρωσίας, συνεπεία της κακής της επιρροής σε ζητήματα, όπως η προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει την ορθόδοξη εκκλησία για την προώθηση των συμφερόντων της”.


“H αμερικανική διπλωματία είναι ειλικρινής μέσα στην απλότητά της”, στηλιτεύει ο κ. Λεγκόιντα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. “Χρησιμοποιώντας το Φανάρι προς ίδιον όφελος, από την μεταπολεμική εποχή έχει σκοπό να “καταστείλει την επιρροή” οποιουδήποτε άλλου κράτους, που δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στη βούληση του State Department, η οποία εκφράζεται δια στόματος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.


Ο ίδιος αποτέλεσε παράδειγμα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας στην Ουκρανία, “όταν οι ΗΠΑ, μαζί με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης δημιούργησαν μια δήθεν θρησκευτική οντότητα για την εξυπηρέτηση της “καλοπροαίρετης” πολιτικής τους επιρροής που οδήγησε χιλιάδες πιστούς Ουκρανούς σε μεγάλη δοκιμασία.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Κρήτη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ρωσίας να οικειοποιηθεί την πρωτοκαθεδρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μιλώντας από τη Σούδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θέλοντας να στείλει για το θέμα αυτό ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία, ανέφερε πως “ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε στενότερη συνεργασία για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία, όπως η προσπάθεια να ενσωματώσει και να οικειοποιηθεί την Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Σε σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ANT1, τονίζεται ακόμη πως “η αμερικανική πλευρά καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μειωθεί η Ρωσική επιρροή στην περιοχή, καθώς η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να πιεστεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στον αγώνα που κάνει η Μόσχα για να πάρει την πρωτοκαθεδρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και την προηγούμενη Πέμπτη ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην Αμερική.

Υπενθυμίζεται ότι η εν εξελίξει εκκλησιαστική αντιπαράθεση, ξέσπασε μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας, λόγω της απονομής αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας.

Τώρα, ένα νέο μέτωπο απειλείται, καθώς αίτημα χορήγησης αυτοκεφαλίας κατέθεσε εκ νέου η Αρχιεπισκοπή Αχρίδων, ήτοι η Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα