ΑΘΗΝΑ
08:42
|
23.04.2024

Εκατοντάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βαρκελώνη με σύνθημα “Ψηφίσαμε, κερδίσαμε” και με αίτημα να σεβαστεί η κεντρική ηγεσία […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βαρκελώνη με σύνθημα “Ψηφίσαμε, κερδίσαμε” και με αίτημα να σεβαστεί η κεντρική ηγεσία της Ισπανίας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2017, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.  

Τουλάχιστον 15 άτομα προσήχθησαν από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση χημικών και δακρυγόνων για να διαλύσει τη διαδήλωση.

Το σημείο συγκέντρωσης της διαδήλωσης δόθηκε στην πλατεία ντε Σαν Ζομ μπροστά από το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Ζοακίμ “Κιμ” Τόρα, ο οποίος κρίθηκε προ ημερών έκπτωτος από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας. Ο Τόρα καταδικάστηκε για απείθεια καθώς έχει επανειλημμένα αρνηθεί να υποστείλει από τα δημόσια κτίρια τις κίτρινες κορδέλες και τα σύμβολα υποστήριξης προς τους πολιτικούς κρατούμενους που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κατά την προεκλογική περίοδο.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν έξω από αστυνομικό τμήμα της Βαρκελώνης. Έκλεισαν τον δρόμο με κάδους απορριμμάτων, τους οποίους πυρπόλησαν. Η αστυνομία επενέβη.



Τον Δεκέμβριο του 2017 μετά από εντολή της κεντρικής κυβέρνησης διεξήχθησαν νέες εκλογές στην Καταλονία. Η Μαδρίτη δεν αναγνώρισε την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης για ανεξαρτησία και ανέλαβε την προσωρινή διοίκηση της περιοχής. Ωστόσο και ο νέος πρωθυπουργός Ζοακίμ Τόρα που ανέλαβε μετά τις εκλογές τίθεται υπέρ του “δικαιώματος της αυτοδιάθεσης”. 

Πολλοί πολιτικοί που είχαν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν ενώ άλλοι αυτοεξορίστηκαν όπως ο πρώην περιφερειακός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα