Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, “επλήγη” σήμερα από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.
“Υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων, πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές”, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο Αρτσρούν Οβανισιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για το είδος των πληγμάτων και τις ζημιές.
Επίσης, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε απόψε ότι οι δυνάμεις της χώρας του κατέρριψαν τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις επαρχίες κοντά στο Γερεβάν.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι είδε ένα φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό της πρωτεύουσας, εν μέσω των συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με τον Πασινιάν, τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμφανίστηκαν στον εναέριο χώρο της Αρμενίας, στις επαρχίες Κοτάικ και Γκεγαρκούνικ, ενώ συνεχίζονται, για πέμπτη ημέρα, οι συγκρούσεις.
Επιπλέον, ο Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα, τόνισε ότι η Αρμενία διαθέτει “αποδείξεις” ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.
Ο Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι στηρίζει τον αζέρικο στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και “μισθοφόρους και τρομοκράτες” στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, την αποσχιθείσα περιοχή που στηρίζεται από την Αρμενία, όπου συγκρούονται από την Κυριακή Μπακού και Γερεβάν.
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε σήμερα Παρασκευή (2/10) έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
“Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες με άλλους διεθνείς παράγοντες για την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)”, τόνισε ο Σάρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα ήθελε η Τουρκία να διαδραματίσει πιο εποικοδομητικό ρόλο στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατέληξε ζητώντας “τη διακοπή της ξένης παρέμβασης” η οποία εκτίμησε ότι “περιπλέκει την κατάσταση αντί να μετριάσει τις εντάσεις”.
Χθες οι ηγέτες των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυναν κοινή έκκληση για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καλώντας την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν άμεσα σε συνομιλίες “εντίμως” και “χωρίς προβολή προκαταρκτικών όρων”.