ΑΘΗΝΑ
16:35
|
03.05.2024
Η Γερμανίδα καγκελάριος θα την υποδεχτεί με την ιδιότητα της "υποψήφιας Προέδρου".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, υποδέχται την Τρίτη την επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ.

Η Ουλρίκε Ντέμερ διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την ιδιότητα της κυρίας Τιχανόφσκαγια ως “υποψήφιας Προέδρου” της Λευκορωσίας και επισήμανε ότι αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Πριν από λίγες ημέρες η Λευκορωσίδα πολιτικός συναντήθηκε στο Βίλνιους με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον οποίον έκανε έκκληση να μεσολαβήσει στην “πολιτική κρίση” στην πατρίδα της.

Από το Βίλνιους της Λιθουανίας είχε αναφέρει ότι ο Γάλλος ηγέτης είναι γνωστός ως μεσολαβητής σε διεθνείς κρίσεις και θα μπορούσε να ανοίξει διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά και επίσης να εμπλέξει τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μακρόν της υποσχέθηκε να συμβάλει στην επίλυση της πολιτικής κρίσης, υπόσχεση που ελπίζει να πάρει και από την Γερμανίδα καγκελάριο την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως εκλεγμένο πρόεδρο της Λευκορωσίας και έχει απευθύνει πολλάκις κάλεσμα στα κράτη μέλη της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη χώρα.

Στη Λευκορωσία ξέσπασαν διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές στις αρχές Αυγούστου, όταν ο Πρόεδρος Λουκασένκο κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία. Οι αντίπαλοί του, ωστόσο, μεταξύ των οποίων και η κ. Τιχανόφσκαγια δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ήταν στημένες. Έκτοτε, θεωρούν ότι η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, υποψήφια της αντιπολίτευσης είχε νικήσει τις εκλογές, επικαλούμενοι τα exit polls.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα