ΑΘΗΝΑ
20:58
|
26.04.2024

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπλοΐας της Αιθιοπίας προχώρησε στην απαγόρευση όλων των πτήσεων πάνω από το υπό κατασκευή φράγμα σε παραπόταμο του Νείλου για λόγους ασφαλείας. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπλοΐας της Αιθιοπίας προχώρησε στην απαγόρευση όλων των πτήσεων πάνω από το υπό κατασκευή φράγμα σε παραπόταμο του Νείλου για λόγους ασφαλείας.

Το επονομαζόμενο “Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας”, ένα έργο με κόστος περίπου 4.8 δισεκατομμύρια δολάρια, θωρείται από την ηγεσία της Αντίς Αμπέμπα “κομβικό” για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά έχει οδηγήσει σε ρήξη με τους γείτονες της – Αίγυπτο και Σουδάν. Οι ηγεσίες στο Κάιρο και το Χαρτούμ υποστηρίζουν ότι το αιθιοπικό φράγμα θα μειώσει σημαντικά την πρόσβαση τους στα ζωτικής σημασίας ύδατα του ποταμού Νείλου.

Μία εβδομάδα νωρίτερα η Πολεμική Αεροπορία της Αιθιοπίας δήλωνε έτοιμη να υπερασπιστεί το φράγμα. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Αντιπτέραρχος Γίλμα Μερντάσα υπογράμμισε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας έχει εκσυγχρονίσει τα μαχητικά της αεροσκάφη και διαθέτει “σχέδιο Α, σχέδιο Β και ούτω καθεξής για να αντιμετωπίσει τον οποιοδήποτε εχθρό που ηθελημένα ή μη επιχειρήσει να εκτροχιάσει αυτό το έργο”.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπλοΐας της Αιθιοπίας δήλωσε στο BBC ότι είναι συνήθης πρακτική η απαγόρευση πτήσεων πάνω από μεγάλα κατασκευαστικά έργα.  

Όταν το “Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας” τεθεί σε λειτουργία θα είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αφρικής και θα είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 65 εκατομμυρίων Αιθιόπων. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις Αιθιοπίας-Αιγύπτου-Σουδάν με τη διαμεσολάβηση της  Ουάσινγκτον για το φράγμα κατέληξαν σε αδιέξοδο στις αρχές του τρέχοντος έτους.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα