ΑΘΗΝΑ
08:20
|
26.04.2024

Μια νέα διακήρυξη, η οποία φέρει ήδη τις υπογραφές χιλιάδων ακαδημαϊκών, επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου και πολιτών, προκρίνει την ανόσια της αγέλης ως την πιο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα διακήρυξη, η οποία φέρει ήδη τις υπογραφές χιλιάδων ακαδημαϊκών, επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου και πολιτών, προκρίνει την ανόσια της αγέλης ως την πιο ενδεδειγμένη προσέγγιση αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού με απώτερο στόχο την καλύτερη προστασία των πιο ευπαθών ομάδων του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ακαδημαϊκοί από μερικά από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αυτό της Οξφόρδης, του Εδιμβούργου, του Κέιμπριτζ, του Σάσεξ, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), του Λέστερ κ.ά. έχουν ήδη υπογράψει τη Διακήρυξη του Great Barrington.

Αυτή η μερίδα των Βρετανών ακαδημαϊκών τάσσεται υπέρ της “εστιασμένης προστασίας” απέναντι στη νόσο Covid-19 ενώ υποστηρίζει ότι τα “τρέχοντα περιοριστικά μέτρα έχουν καταστροφικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη δημόσια υγεία”.  

Ορισμένες από τις πιο ενδεικτικές συνέπειες, σύμφωνα με τους εν λόγω Βρετανούς ακαδημαϊκούς, είναι: η μείωση των εμβολιασμών στα παιδιά, λιγότερες ανιχνεύσεις καρκίνων, επιβάρυνση των καρδιοαγγειακών παθήσεων και επιδείνωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού. “Όλες αυτές οι συνέπειες οδηγούν σε μελλοντική αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, με την εργατική τάξη και τα νεότερα σε ηλικία μέλη της κοινωνίας να επωμίζονται όλο το βάρος”, αναφέρει η Διακήρυξη του Great Barrington.

Η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων μέχρι την ανάπτυξη και διάθεση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες, ιδίως στις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες.

“Ευτυχώς”, σημειώνουν στο κείμενο της διακήρυξής τους οι Βρετανοί ακαδημαϊκοί, “όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο κατανοούμε τον ιό. Γνωρίζουμε ήδη μετά βεβαιότητας ότι οι ηλικιωμένοι είναι κατά πολύ πιο ευάλωτοι στη νόσο Covid-19 από ό,τι οι νέοι. Πράγματι ειδικά για τα παιδιά ο νέος κορονοϊός είναι κατά πολύ λιγότερο επικίνδυνος από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της κοινής γρίπης. Όσο αυξάνεται η ανοσία της αγέλης τόσο μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ακόμα και στις πιο ευάλωτες ομάδες. Εμείς οι επιστήμονες γνωρίζουμε ότι εν τέλει όλοι οι πληθυσμοί θα φτάσουν στο σημείο της ανοσίας της αγέλης – δηλαδή στο σημείο που ο ρυθμός μετάδοσης του ιού θα έχει σταθεροποιηθεί.  Εννοείται πως σε αυτό θα συνδράμει το εμβόλιο χωρίς να εξαρτάται απολύτως από αυτό. Στόχος μας λοιπόν θα πρέπει να είναι να ελαχιστοποιήσουμε το ποσοστό της θνητότητας και της κοινωνικής βλάβης μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης”.

Πώς θα γίνει αυτό;

Επιτρέποντας τα άτομα που διατρέχουν το μικρότερο δυνατό κίνδυνο απέναντι στη μεταδοτική νόσο να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς περιορισμούς, φυσιολογικά, όπως έκαναν πάντα, προκειμένου να χτίσουν την ανοσία απέναντι στον ιό. Την ίδια ώρα το κράτος θα πρέπει να παρέχει προστασία και εργαλεία θωράκισης απέναντι σε αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Great Barrington είναι η εστιασμένη προστασία από τον κορονοϊό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν από τις χώρες που ξεκίνησαν στηρίζοντας την επιλογή των περιοριστικών μέτρων. Μαζί με τη Σουηδία έδειχναν μια τάση υπέρ της ανοσίας της αγέλης και επικρίθηκαν. Εν πολλοίς η προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης άλλαξε όταν νόσησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον και όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν τέτοιος που έφερνε σε δύσκολη θέση την ηγεσία εντός κι εκτός των συνόρων της.

Ωστόσο, οι Βρετανοί απεδείχθησαν ιδιαίτερα απείθαρχοι στα μέτρα για άλλη μια φορά σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους. Δεν έδειξαν με τη συμπεριφορά τους ότι δεν θα δέχονταν μια προσέγγιση της ανοσίας της αγέλης, όπως έκαναν οι Σουηδοί για παράδειγμα.

Στον αντίποδα της Διακήρυξης του Great Barrington  ο επικεφαλής του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), σερ Σάιμον Στίβενς, υποστήριξε προσφάτως πως να το ζητείται από τα άτομα άνω των 65 ετών να γίνουν οι “ανθρώπινες ασπίδες” της επιβράδυνσης της διάδοσης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού θα οδηγούσε σε ένα καθεστώς τύπου απαρτχάιντ με βάση την ηλικία. Ένας άλλος επιδημιολόγος που επίσης διαφωνεί με τη Διακήρυξη τονίζει το κείμενο των εν λόγω ακαδημαϊκών αγνοεί τελείως όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι χιλιάδες νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα ταλαιπωρούνταν για μήνες παρά το γεγονός ότι νόσησαν με ήπια συμπτώματα.

Σουνέτρα Γκούπτα VS Νιλ Φέργκιουσον

Μία από τους τρεις καθηγητές που συνέταξε το εν λόγω κείμενο είναι η επιδημιολόγος καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Σουνέτρα Γκούπτα. Είχε ταχθεί κατά της καραντίνας από τον περασμένο Μάρτιο υποστηρίζοντας ότι αν τα στοιχεία επαληθευτούν, λιγότερο από ένας στους χίλιους Βρετανούς θα χρειαστούν νοσηλεία, ενώ η πλειοψηφία όσων νοσήσουν θα αναπτύξει είτε ήπια συμπτώματα, είτε θα είναι ασυμπτωματικοί.

Ο “Τσιόδρας” του Ηνωμένου Βασιλείου Νιλ Φέργκιουσον* είχε άλλη άποψη. Ο καθηγητής του πανεπιστήμιου Ιμπίριαλ Κόλετζ, υπολόγισε ότι η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου όχι μόνο θα αποτύγχανε στη διαχείριση του ελέγχου του ξεσπάσματος του κορονοϊού, αλλά θα οκταπλασίαζε τις ανάγκες για μονάδες εντατικής θεραπείας και θα οδηγούσε σε 260.000 θανάτους. Κι έτσι το νησί μπήκε σε lockdown.

Δείτε εδώ όλο το κείμενο της Διακήρυξης του Great Barrington.

* Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον παραιτήθηκε από σύμβουλος της κυβέρνησης , ύστερα από αποκάλυψη του Τύπου ότι παραβίασε την απαγόρευση στις μετακινήσεις για να επισκεφθεί την ερωμένη του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα