ΑΘΗΝΑ
05:57
|
20.04.2024
"Με δηλητηρίασαν γιατί με θεωρούσαν απειλή" λέει ο Ναβάλνι. "Δεν υπάρχει κάτι καινούριο στην έρευνα" τονίζει ο Πεσκόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, στην πρώτη του συνέντευξή του μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο του Βερολίνου, στον δημοφιλή Ρώσο YouTuber Γιούρι Ντουντ δηλώνει “ότι τον δηλητηρίασε το Κρεμλίνο επειδή τον θεωρούσε απειλή”, τονίζοντας επίσης ότι η κατάσταση της υγείας του έχει βελτιωθεί πολύ.

“Τα χέρια μου τρέμουν σε μεγάλο βαθμό και κάνω φυσικοθεραπείες, ενώ η αποθεραπεία μου στη Γερμανία πιθανόν να χρειαστεί δύο ακόμη μήνες” είπε ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου αναφερόμενος στην υγεία του και δείχνοντας στην κάμερα τα τρεμάμενο χέρια του.

Ο αντιπολιτευτής του Πούτιν είπε στη συνέντευξή του ότι οι γιατροί στο Όμσκ της Σιβηρίας, όπου είχε μεταφερθεί αρχικά, δεν επέτρεπαν την αερομετακομιδή του στη Γερμανία μέχρι να εξαφανιστούν από τον οργανισμό του τα ίχνη του νόβιτσοκ.

“Την ημέρα που δηλητηριάστηκα αισθανόμουν απολύτως καλά και η κατάστασή μου άλλαξε αιφνιδίως 20 λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου από το Όμσκ” είπε, τονίζοντας ότι “δεν γνωρίζω με ποιόν τρόπο εισήλθε ο παράγοντας νόβιτσοκ στον οργανισμό μου. Πιθανόν να άγγιξα κάτι”.

Ο Ναβάλνι πιστεύει ότι οι ρωσικές υπηρεσίες, με εντολή του Ρώσου Προέδρου τον δηλητηρίασαν με αυτόν το σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα επειδή οι αρχές τον έβλεπαν ως απειλή ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο Ναβάλνι συνήλθε από το κώμα πριν λίγες εβδομάδες, αφού είχε χάσει τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια πτήσης του στη Σιβηρία στις 20 Αυγούστου και κατόπιν είχε μεταφερθεί στο Βερολίνο για θεραπεία.  Σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς η κατάρρευση του ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης, καθώς ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του ο νευροτοξικός παράγοντας νόβιτσοκ.

Πολλές δυτικές χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ζητήσει εξηγήσεις για την υπόθεση Ναβάλνι από τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει πολλές φορές κατηγορηματικά ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την κατάσταση του Ναβάλνι καλώντας όλους όσοι προωθούν μια “εκστρατεία δαιμονοποίησης της Ρωσίας” να σταματήσουν.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) συνεργάζεται με Αλεξέι Ναβάλνι, δηλώνοντας ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος πολιτικός παίρνει οδηγίες από “ινστρούχτορες” της CIA.

“Με τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εργάζονται αξιωματούχοι της CIA”, είχει δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που “του δίνουν διάφορες οδηγίες”.

Κρεμλίνο: Ουδέν νεώτερον για την υπόθεση

Τα όσα δήλωσε ο Αλεξέι Ναβάλνι στην πρώτη του συνέντευξη σε Ρώσο μπλόγκερ, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην έρευνα, καθώς το Βερολίνο εξακολουθεί να μην παρέχει στοιχεία.

“Δεν υπάρχει κάτι καινούριο στην έρευνα. Θα μπορούσαμε να έχουμε λάβει πληροφόρηση από το Βερολίνο, αλλά παραμένει σιωπηλό και δεν έχω κάτι να σχολιάσω πάνω σε αυτό”, απάντησε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από το Sputnik εάν η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να μηνύσει τον Ναβάλνι για δυσφήμηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα