Ο ‘Λευκός Οίκος’ της Μπισκέκ, το κτίριο όπου στεγάζονται το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο του Κιργιστάν, πυρπολήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (05/10) από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές που καταγγέλλουν νοθεία και αμφιβητούν το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.
Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα στο επταώροφο κτίριο και την ώρα που κατέφθασαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, το μεγαλύτερο κομμάτι της πρόσοψης είχε τυλιχθεί στις φλόγες.
Горит Белый дом. В Бишкеке. Президент Атамбаев на свободе.
— ❌lia tkacheva (@liamar1) October 6, 2020
Как-то так….? pic.twitter.com/qz6Lu65Hql
Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Μπισκέκ είχαν ξεκινήσει από χθες, Δευτέρα. Μετά από πολύωρες συγκρούσεις η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει τους βασικούς πυρήνες των διαδηλωτών αργά το βράδυ, αλλά οι διαδηλωτές επέστρεψαν τα ξημερώματα στην κεντρική πλατεία της Μπισκέκ και εισέβαλαν στο κεντρικό κυβερνητικό κτίριο της χώρας.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της Κρατικής Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και απελευθέρωσαν τον πρώην πρόεδρο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ και τον πρώην πρωθυπουργό Σαπάρ Ιζάκοφ, οι οποίοι καταδικάστηκαν φέτος σε πολυετή κάθειρξη για διαφθορά, όταν ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον νυν πρόεδρο, Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.
Στο μεταξύ ομάδες της αντιπολίτευσης διόρισαν δικό τους μεταβατικό επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας και διοικητή της Μπισκέκ, ενώ τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αρκετοί τοπικοί κυβερνήτες έχουν παραιτηθεί.
Από νωρίς το πρωί της Τρίτης αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει σε πολλές πρωτεύουσες επαρχιών, ενώ στη νότια πόλη Ος πραγματοποιείται διαδήλωση υπέρ του προέδρου, στη διάρκεια της οποίας ο αδελφός του έκανε έκκληση για ενότητα και τάξη (το κόμμα του Ασιλμπέκ Ζεενμπέκοφ μπήκε επίσης στη βουλή στις πρόσφατες εκλογές).
Ο επίσημος απολογισμός των χθεσινών διαδηλώσεων είναι ένας νεκρός και 590 τραυματίες, με την αστυνομία να μην έχει αναφέρει τον αριθμό των συλληφθέντων στα επεισόδια.
Το Κιργιστάν, μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Ασία, έχει μακρά ιστορία πολιτικών αναταραχών. Τα τελευταία 15 χρόνια δύο πρόεδροι ανατράπηκαν από λαϊκές εξεγέρσεις και ένας τρίτος φυλακίστηκε από τον διάδοχό του, τον σημερινό πρόεδρο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.
Ο ‘Λευκός Οίκος’ ήταν το συμβολικό επίκεντρο των εξεγέρσεων του 2005 και του 2010. Το 2010, μάλιστα, είχε επίσης πυρποληθεί, με τη φωτιά να καταστρέφει ολόκληρες πτέρυγες του κτιρίου κι ένα μέρος του κοινοβουλευτικού αρχείου.
Με πληροφορίες από RT.com.