ΑΘΗΝΑ
01:43
|
08.09.2024
Η απόφαση του δικαστηρίου χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα και το σύνθημα που ακουγόταν ξανά και ξανά έξω από τα δικαστήρια, με παλμό που δεν υπήρχε σε…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βίντεο/ φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ζήλος

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, παιδιά, νεολαίοι, γερόντισσες και γέροντες, γυναίκες και άντρες, μετανάστες και Έλληνες, χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, έξω από το Εφετείο Αθηνών και λίγο πριν δεχτούν την άνανδρη και αναίτια επίθεση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η απόφαση του δικαστηρίου χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα και το σύνθημα που ακουγόταν ξανά και ξανά έξω από τα δικαστήρια, με παλμό που δεν υπήρχε σε κανένα άλλο: Ο Παύλος Ζει, Τσακίστε τους Ναζί.

Oι παριστάμενοι ήταν εξ αρχής και καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης ήρεμοι και σε καμμία φάση δεν παρεκτράπηκαν, μέχρι την επίθεση της αστυνομίας.

Η περιοχή γύρω από το Εφετείο είχε αποκλειστεί πλήρως από κλούβες της αστυνομίας, ενώ μονάδες ΜΑΤ και απλοί αστυνομικοί έκαναν ελέγχους σε οποιονδήποτε έφτανε στην περιοχή του Εφετείου από την Αλεξάνδρας.

Η συγκέντρωση, που σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς μετρήσεις συγκέντρωσε περισσότερους από 20.000 πολίτες, έζησε στιγμές συγκίνησης με πολλές τοποθετήσεις, από του εκ των δικηγόρων Κώστα Παπαδάκη και εκπροσώπου των καταληψιών μαθητών, έως τον χαιρετισμό που απηύθυναν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, οι οποίοι θύμισαν ότι σε αυτό το αποτέλεσμα «φτάσαμε όλοι μαζί».

Το ειρηνικό πλήθος διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία, με χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού. Χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί μεγαλύτεροι σε ηλικία, χρειάστηκε να βγάλουν τις μάσκες για να μπορούν να αναπνεύσουν. Η αστυνομική βία οδήγησε πάρα πολλούς στα στενά γύρω από την Αλεξάνδρας, όπου ένοικοι άνοιγαν τις πόρτες των πολυκατοικιών για να φροντίσουν τον κόσμο. Η αλληλεγγύη έδωσε και πάλι τη μάχη, σε πολλαπλά επίπεδα, σήμερα.

Ελάχιστοι είχαν προμηθευτεί μαλόξ για την αντιμετώπιση των δακρυγόνων, καθώς κανείς δεν ήρθε εκεί για φασαρίες. Οι εικόνες των ανθρώπων με τα μάτια γεμάτα δάκρυα, λόγω της αστυνομικής βίας, και η κατά το δυνατόν αλληλοβοήθεια ήταν παντού εμφανείς, μετά την επίθεση.

Η ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αμαυρώθηκε από την κρατική καταστολή και βία. Η επίθεση έγινε ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης και οι αστυνομικοί, που δεν είχαν αφήσει κανέναν προσερχόμενο χωρίς να τον ψάξουν και πάνω από μία φορές (προσωπικά άνοιξα για έλεγχο την τσάντα μου δύο φορές), μιλούν για δική τους …άμυνα απέναντι σε μολότωφ. Το δικό μας ρεπορτάζ λέει πως, αν έπεσαν μολότωφ, έπεσαν αφού χτύπησε η αστυνομία και ήταν ελάχιστες. Ας μην αμφισβητούν οι ίδιοι τα μέτρα που πήραν, που ήταν δρακόντεια και πολλές φορές πατούσαν στις παρυφές του παράνομου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα